Την άποψη πως η ελάφρυνση του χρέους με επιμήκυνση, μορατόριουμ πληρωμών και ρύθμιση επιτοκίων δεν αρκεί αλλά χρειάζεται και κούρεμα της ονομαστικής του τιμής, εκφράζει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, ο κ. Πάνος Καζάκος, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΓΠΚΒ, τόνισε πως κατά την άποψη του Γραφείου, η ελάφρυνση του χρέους δεν αρκεί γιατί θα παραμείνει η δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία και θα αποθαρρυνθούν επενδυτές.

«Έχει επιχειρήματα η Ελλάδα για να διεκδικήσει ορισμένα πράγματα, αρκεί να τα ξεχωρίζει. Και σ’ αυτό είμαι πιο κοντά στο ΔΝΤ που μιλά για σοβαρή αναδιάρθρωση και όχι απλώς επιμήκυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

Έχουμε ένα επιχείρημα να ζητήσουμε κάτι παραπάνω από την ελάφρυνση.

Γιατί βγήκαν οι υπόλοιπες χώρες από το μνημόνιο

Από την πλευρά του ο συντονιστής του Γραφείου, Παναγιώτης Λιαργκόβας, αναφέρθηκε στους επτά κατ’ τον ίδιο λόγους για τους οποίους η Ελλάδα σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης δεν έχει καταφέρει να βγει από την επιτήρηση των μνημονίων. Όπως είπε, τα αρχικά προβλήματα δεν ήταν ίδια, καθώς η περίπτωση της χώρας μας είχε περισσότερα προβλήματα, το μέγεθος και το μείγμα της λιτότητας (απέδωσε ευθύνες σε Ευρώπη και ΔΝΤ που ζήτησαν ένα δημοσιονομικό άθλο», αλλά και τις ελλείψεις εξαγωγών.

«Στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία πήγαν πολύ καλύτερα οι εξαγωγές, ενώ εμείς είχαμε μικρή εξαγωγική βάση από την αρχή. Η αύξηση των εξαγωγών ήταν και ο λόγος της εσωτερικής υποτίμησης», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των προβλημάτων και των τριών ελληνικών προγραμμάτων ήταν και η απουσία της κοινωνικής δικαιοσύνης, η μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αλλά και η αδυναμία των τυπικών θεσμών σε σχέση με τους άτυπους (πελατειακά δίκτυα).