Νέο κάλεσμα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ για υλοποίηση των δεσμεύσεών τους για το προσφυγικό απηύθυνε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής.

Όπως σημείωσε, ο τεράστιος αριθμός προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα, κινδυνεύει να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

«Πολλοί από αυτούς είναι ευάλωτοι και χρειάζονται προστασία. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες τους και αψηφούν τους κινδύνους. Επίσης, υπάρχουν, πολλές μητέρες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους και μαζί με αυτή και των παιδιών τους» είπε και διαβεβαίωσε πως η Κομισιόν δεν ξεχνά την ανθρωπιστική της αποστολή.

«Ναι, πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο τις ροές, να τις διαχειριστούμε καλύτερα και να τις μειώσουμε» είπε ο κ. Αβραμόπουλος και συνέχισε:

Ναι, πρέπει να διαχειριστούμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα για την ΕΕ, τα Κράτη-Μέλη της, τους πολίτες της, αλλά και για τους ανθρώπους που φθάνουν σε αυτά.

Ναι, πρέπει να σταματήσουμε -και με τη βοήθεια της Europol- τη δραστηριότητα των λαθρεμπόρων που στέλνουν χιλιάδες ανθρώπους κάθε μέρα με κίνδυνο την απώλεια της ζωή τους.

Αντί των επικίνδυνων διαδρομών, είναι υποχρέωσή μας μας να δημιουργήσουμε περισσότερες νόμιμες οδούς για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας, προκειμένου να είναι σε θέση να έρθουν στην Ευρώπη κάτω από συνθήκες νομιμότητας και ασφάλειας.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζω να καλώ τα Κράτη-Μέλη, όχι μόνο να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για την επανεγκατάσταση που ανέλαβαν πέρυσι τον Ιούλιο, για το μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία, αλλά και δεσμεύσεις για ακόμα περισσότερα» τόνισε ο επίτροπος και πρόσθεσε:

Όλοι οι παράτυποι μετανάστες που έχουν έρθει διαμέσου της Τουρκίας θα πρέπει να επιστρέψουν σε αυτήν σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και Διεθνές δίκαιο. Για τους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στην ΕΕ, πρέπει να βελτιώσουμε την κατάσταση. Γι' αυτό έχουμε προτείνει ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας και γι' αυτό πρέπει επειγόντως να προχωρήσουμε σε μετεγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, και να αναπτύξουμε περαιτέρω τις δυνατότητες υποδοχής.

«Σε όλα αυτά τα ζητήματα, η Ύπατη Αρμοστεία είναι ο σταθερός και κατεξοχήν εταίρος μας, και προσβλέπω να συνεχίσουμε την στενή συνεργασία μας με τον Filippo Grandi (επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες) και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω και πάλι την εκτίμησή μου για την συμβολή της στην αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίση» επεσήμανε.

«Προέχει λοιπόν τώρα, μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία να εξασφαλίσουμε την ταχεία εφαρμογή του Εθελοντικού Ανθρωπιστικού Προγράμματος από την Τουρκία και την υλοποίηση δράσεων που θα βελτιώσουν την κατάσταση των Σύριων που βρίσκονται στην Τουρκία» είπε ο κ. Αβραμόπουλος και στη συνέχεια εστίασε στις δράσεις της ΕΕ εκτός Ευρώπης:

Το γεγονός ότι πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πρόσφυγες ή εκτοπισμένοι ανά τον κόσμο, μας υπενθυμίζει ότι η μετανάστευση δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια πρόκληση. Ο καθένας μας στην διεθνή κοινότητα, πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να ανταποκριθούν στην έκκληση του ΟΗΕ για την επανεγκατάσταση από τις πληγείσες περιοχές. Η διάσκεψη που θα διοργανωθεί από την Ύπατη Αρμοστεία στις 30 Μαρτίου θα είναι η επόμενη ευκαιρία.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανθρώπινη κινητικότητα. Δεν μπορούμε να την αρνηθούμε ούτε και να την σταματήσουμε. Πρέπει να βρούμε τρόπους για να ανταποκριθούμε σε αυτή, χωρίς να αποσταθεροποιηθούν οι κοινωνίες μας, και να την μετατρέψουμε σε μια διττή ευκαιρία για τις χώρες υποδοχής και τους μετανάστες.

«Καθήκον της Ευρώπης, είναι να υποστηρίξει τους βασικούς εταίρους της στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των εκτοπισμένων», επεσήμανε ο επίτροπος και τόνισε ότι «η αντιμετώπιση  της παγκόσμιας μεταναστευτικής κρίσης απαιτεί, ενισχυμένη συνεργασία και συντονισμό με τρίτες χώρες, και με διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς».