Σειρά διμερών συμφωνιών με αιχμή την ανανέωση της συμφωνίας επανεισδοχής, υπέγραψαν μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ειδικότερα, ανανεώθηκε και επικαιροποιήθηκε η συμφωνία που έχει συναφθεί εδώ και χρόνια για την επανεισδοχή στη γείτονα των παράτυπων μεταναστών που περνούν στη χώρα μας.

Παράλληλα, υπογράφηκαν συμφωνίες στον τομέα των μεταφορών με μέτρα όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης. Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε η έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας – Άγκυρας.Ανακοινώθηκε ταυτόχρονα η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο Έβρο και η κατασκευή δεύτερης γέφυρας στους Κήπους.

Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας υπέγραψε επίσης πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και του πρακτορείου Anadolu, ενώ αντίστοιχη συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί Τουρισμού των δύο χωρών.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα των συνομιλιών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγέςη ελληνική πλευρά κρατάει την ενεργοποίηση της Συμφωνίας Επανεισδοχής μεταναστών προς την Τουρκία και από τις οικονομικές συμφωνίες, την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Σμύρνη.