Όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων τέθηκαν στο τραπέζι της συνεδρίασης του Αλέξη Τσίπρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αυτό φάνηκε και από την κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου ο πρωθυπουργός ανέφερε πως τέθηκε επί τάπητος το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Ωστόσο ο Αχμέτ Νταβούτογλου από την πλευρά του επέμεινε, αμφισβητώντας ουσιαστικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Ο τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «σημεία που για εσάς θεωρούνται παραβιάσεις, για εμάς δεν είναι παραβιάσεις. Και αντιστρόφως», ενώ αναφερόμενος στο casus belli, είπε ότι η απόφαση το 1996 ελήφθη ως απάντηση σε ελληνικές ενέργειες και κάλεσε τις δύο κυβερνήσεις να αποσύρουν αυτές τις αποφάσεις.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι εχθρικές πολιτικές πήγαν πίσω τις δύο χώρες και ότι η Τουρκία δεν έχει επιθετική στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα. «Στο κοντινό μέλλον θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι οι περιοχές των παραβιάσεων είναι όπου εκεί που υπάρχουν αμφισβητήσεις. «Τα βάζουμε βέβαια σε παρένθεση αυτά και δίνουμε εντολή στα επιτελεία μας να μην δημιουργούνται προβλήματα στο Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά.