Μπορεί με χίλια ζόρια και αλλεπάλληλες και μαραθώνιες διαπραγματεύσεις χθες το βράδυ να έκλεισε η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, ωστόσο στην κυβέρνηση δεν εφησυχάζουν. Τουναντίον δε, εκτιμούν πως αμέσως προσεχές διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου όπου θα οριστικοποιηθεί το deal, είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο και σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζουν τον σχεδιασμό τους.

Στην κυβέρνηση ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στον έλεγχο των προσφυγικών ροών που έρχονται από την Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν τον προβληματισμό, μήπως η γειτονική χώρα «χαλαρώσει» τους περιορισμούς της και κάνει τα «στραβά μάτια» στους διακινητές, αυξάνοντας τεχνητά τις ροές στα νησιά ως μέσο πίεσης για να διεκδικήσει περισσότερα η Άγκυρα στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

Ιδιαιτέρως κρίσιμο θεωρείται αυτό το διάστημα για όσους επιθυμούν να έρθουν στη χώρα μας, και να δημιουργήσουν «τύποις» ένα τετελεσμένο σχετικά με τα δικαιώματά τους καθώς θα βρίσκονται σε Ευρωπαϊκή χώρα.

Ο στόχος που μπαίνει από την κυβέρνηση είναι το αμέσως προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα μέσα στο επόμενο τριήμερο, να αποσυμφωρηθεί η κατάσταση στο Λιμάνι του Πειραιά και να λειτουργήσει κανονικά. Σε αυτό το πλαίσιο θα επιχειρηθεί ο συντονισμό των ροών των προσφύγων που έρχονται στα λιμάνια της χώρας, ώστε αυτοί να κατευθύνονται στις δομές φιλοξενίας που ήδη λειτουργούν και θα κατασκευαστούν στο εγγύς μέλλον.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα σπριντ, για ολοκλήρωση των υποδομών που κατασκευάζονται. Στο πνεύμα της δήλωσης του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα την περασμένη εβδομάδα – ότι η κυβέρνηση μπορεί να δημιουργεί 15.000 θέσεις φιλοξενία κάθε μήνα, τα κλιμάκια του υπουργείου Άμυνας προχωρούν στην κατασκευή νέων δομών φιλοξενίας προσφύγων.

Το Κυβερνητικό Συντονιστικό Όργανο για το προσφυγικό ανακοίνωσε την Κυριακή πως θα κατασκευάσει νέους χώρους φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών συνολικής χωρητικότητας 17.400 θέσεων, στη Μαλακάσα, στις Αφίδνες, στον Άγιο Ανδρέα, στον Ελαιώνα, στη Δράμα, στις Θερμοπύλες, σε τέσσερα σημεία σε Ήπειρο και Θεσσαλία, όπως επίσης στο Λιτόχωρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως γίνονται ενέργειες ώστε να καλυτερέψει η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη. Σήμερα προσγειώθηκε ένα C-130 στη Θεσσαλονίκη που μετέφερε δύο κινητές παιδιατρικές μονάδες πλήρως στελεχωμένες οι οποίες εστάλησαν στον προσφυγικό καταυλισμό στα σύνορα με την ΠΓΔΜ ώστε να εξεταστούν τα προσφυγόπουλα που διαβιούν εκεί κάτω από ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες.