current views are: 6

8 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση21:18

Κωνσταντοπούλου: Θα ιδρύσω κόμμα – Ο Τσίπρας είχε συμφωνήσει με τους δανειστές πριν τις εκλογές – Ανδρείκελο ο Παυλόπουλος

Την ίδρυση κόμματος προκειμένου να ανατρέψει το «μνημονιακό καθεστώς» προανήγγειλε η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε μια συνέντευξη, καταπέλτη για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο, που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά και στην εκπομπή «Ιστορίες» στον ΣΚΑΪ.

Δημοσίευση 21:18’

Την ίδρυση κόμματος προκειμένου να ανατρέψει το «μνημονιακό καθεστώς» προανήγγειλε η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε μια συνέντευξη, καταπέλτη για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο, που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά και στην εκπομπή «Ιστορίες» στον ΣΚΑΪ.

Την ίδρυση κόμματος προκειμένου να ανατρέψει το «μνημονιακό καθεστώς» προανήγγειλε η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε μια συνέντευξη, καταπέλτη για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο, που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά και στην εκπομπή «Ιστορίες» στον ΣΚΑΪ.

Μεταξύ άλλων εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός είχε ήδη συμφωνήσει με τους δανειστές ενδεχομένως και πριν τις εκλογές, και δηλώνοντας σχεδόν σίγουρη για την προετοιμασία περί παράλληλου νομίσματος, εκτίμησε ότι είχαν προβλέψει το κλείσιμο των τραπεζών.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ακόμη ότι δεν ήταν επιθυμία της να οριστεί πρόεδρος της Βουλής ενώ κατήγγειλε και πάλι εκβιασμούς και απειλές από τον Νίκο Φίλη και Νίκο Βούτση σχετικά με τη διαδικασία που θα έφτανε στη Βουλή το πρώτο πακέτο με τα προαπαιτούμενα.

Προχωρά στη δημιουργία κόμματος

«Βεβαίως θα πάρω πρωτοβουλίες και σε επίπεδο πολιτικού οργανισμού και σε επίπεδο κόμματος  και βεβαίως θα κάνω όλα εκείνα που επιβάλλονται προκειμένου να ανατραπεί αυτό το καθεστώς- εκφραστής του οποίου είναι ο κ. Τσίπρας όπως εκφραστής του οποίου είναι διεκδικεί να είναι ο κύριος Μητσοτσάκης, ο κύριος Θεοδωράκης, η κ. Γεννηματά, το μνημονιακό καθεστώς πρέπει να ανατραπεί» είπε η πρώην πρόεδρος της Βουλής και συμπλήρωσε:  «και εγώ θα συμπράξω με όλους τους τρόπους και στο επίπεδο της κοινωνίας και στο επίπεδο των κινημάτων και στο επίπεδο το κεντρικό πολιτικό για να ανατραπεί αυτό το καθεστώς.

Γινόταν επεξεργασία για παράλληλο νόμισμα – Ήξεραν για τις τράπεζες

Η πρώην ΠτΒ είπε ακόμη ότι προετοίμαζαν παράλληλο νόμισμα και ότι προφανώς και είχαν προβλέψει το κλείσιμο των τραπεζών.

«Σε σχέση με το ζήτημα του νομίσματος η δική μου αίσθηση από την ενημέρωση που μου έγινε σε μια συνάντηση στο γραφείο του κ. Τσίπρα από τον κ. Βαρουφάκη στις 16 Μαΐου είναι ότι υπήρχε, είναι δηλαδή ότι γινόταν αυτή η επεξεργασία και αυτή η προετοιμασία».

Όπως εξήγησε ήταν «για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών προκειμένου ακριβώς να μπορεί να υπερβεί η χώρα την ασφυξία που θα προκαλούσε ένα κλείσιμο των τραπεζών ή ένα κλείσιμο της ρευστότητας αυτό δηλαδή που έγινε και δε μπορεί κανείς να πει ότι αυτό που έγινε δεν είχε προβλεφθεί διότι είχε απολύτως συνυπολογισθεί ως ενδεχόμενο από πολύ νωρίς και θα ήταν άλλωστε και εξωφρενικό να μην έχει συνυπολογισθεί όταν είχαμε το προηγούμενο της Κύπρου του Μαρτίου του 2013 που είχε γίνει ένας ανάλογος εκβιασμός».

Από τον Φλεβάρη φάνηκαν οι πρώτες αντιφάσεις Τσίπρα

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ακόμη ότι ήδη από τον Φεβρουάριο και την πρώτη συμφωνία για παράταση του προηγούμενου προγράμματος είχαν διαφανεί οι αντιφάσεις του Αλέξη Τσίπρα. Όπως είπε: «Τότε εντοπίστηκε και μία πρώτη αντίφαση μεταξύ όσων έλεγε ο κ. Τσίπρας σε εμένα κατ’ ιδίαν και όσων έλεγε ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης, διότι ο μεν Τσίπρας σε εμένα έλεγε ότι η παραδοχή του χρέους και της υποχρέωσης αποπληρωμής αφορά μόνο το διάστημα της 4μηνης παράτασης, ο κ. Βαρουφάκης αντίθετα είπε ότι καθόλου δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός σε αυτήν την διατύπωση».

Η ίδια, τόνισε ότι εξήγησε στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι «αυτό είναι μνημόνιο, θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε εξουθένωση και σε έλλειψη εναλλακτικών και πρέπει γρήγορα να χτίσουμε τις εναλλακτικές μας».

Συγκεκριμένα η ίδια, είπε ότι πρότεινε ήδη από εκείνη τη συνεδρίαση εναλλακτικές με πρώτη στην ιεραρχία την επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο και την αναστολή αποπληρωμών για όσο θα διαρκούσε ο λογιστικός έλεγχος και δεύτερον την επιτροπή για τις γερμανικές οφειλές.

Ο Τσίπρας είχε συμφωνήσει πριν τις εκλογές με τους δανειστές

«Δεν το υποθέτω ως θεωρία. Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι ο κ.Τσίπρας ενδεχομένως και πριν τις εκλογές είχε συμφωνήσει με τους δανειστές» είπε ακόμη η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «πολλές φορές είχε διαμηνύσει προς στους δανειστές να μην ανησυχούν ότι θα υπάρξει συμφωνία. Κάποιου τύπου διαβεβαίωση είχε δώσει», είπε.

«Θεωρώ λοιπόν ότι σε αυτή την διαβεβαίωση που είχε δώσει δεν ξέρω με τι άλλου είδους πλαίσια και τι άλλου είδους συνεννοήσεις, θεωρώ όμως ότι σε αυτή την διαβεβαίωση που είχε δώσει εγκλωβίστηκε», πρόσθεσε και τον κατηγόρησε ότι όταν του παρέδωσε το πόρισμα της επιτροπής για το χρέος και την έκθεση για τις γερμανικές οφειλές δεν ήξερε τι να τα κάνει. «Αυτό είναι πρωτοφανές για έναν πρωθυπουργό ο οποίος καλείται να δώσει όλο του το είναι για να υπερασπιστεί τον λαό του», σχολίασε.

Αν έχανε στο δημοψήφισμα έπρεπε να παραιτηθεί

Μια άλλη αποκάλυψη που έκανε είναι ότι το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος είχε συζητηθεί ήδη από τον Φλεβάρη.  

«Το είχα συζητήσει με τον κ. Τσίπρα νομίζω το Φλεβάρη ή το Μάρτη και το είχαμε συζητήσει σε σχέση με την πορεία που θα μπορούσαν να πάρουν τα πράγματα εάν οι δανειστές πίεζαν πολύ τότε ο κ. Τσίπρας μου είχε πει ότι αν φτάσει σε αδιέξοδο τότε κάνεις ή εκλογές ή δημοψήφισμα».

Όπως σημείωσε του είχε πει ακόμη την άποψή της ότι σε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στο οποίο έχανε θα έπρεπε να παραιτηθεί.

«Μου είχε τότε απαντήσει με έναν τρόπο που εκ των υστέρων αξιολόγησα, μου είπε δημοψήφισμα αν το κερδίσεις εντάξει, αλλά αν το χάσεις; Του απάντησα αμέσως ότι αν το χάσεις θα παραιτηθείς. Είχε εκπλαγεί τότε, και επανήλθα λέγοντάς του δε φαντάζομαι να σκέφτεσαι ότι θα μπορούσες να εφαρμόσεις Μνημόνιο επειδή θα ήταν η έκβαση του δημοψηφίσματος αυτή. Οφείλεις να σεβαστείς τη λαϊκή εντολή και οφείλεις να παραιτηθείς διότι αυτό δεν είναι το δικό σου πρόγραμμα. Τότε είχε συμφωνήσει προσχηματικά όπως φάνηκε», πρόσθεσε. 

Μας αιφνιδίασε για τον ΠτΔ – Το έμαθα μαζί με όλο το πανελλήνιο

Παράλληλα έκανε λόγο για εξαπάτηση και αιφνιδιασμό σε ό,τι αφορά την πρόταση προσώπου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως σημείωσε παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ότι το όνομα του ΠτΔ θα συζητηθεί και δε θα υπάρξει αιφνιδιασμός. Αυτό δεν έγινε ποτέ».

«Και προσωπικά», συνέχισε, «το όνομα που προτάθηκε για την Προεδρία της Δημοκρατίας το πληροφορήθηκα όπως όλο το πανελλήνιο και οι υπόλοιποι βουλευτές θεωρώ ή τουλάχιστον στη συντριπτική τους πλειοψηφία την ώρα που εκφώνησε το όνομα αυτό ο Αλέξης Τσίπρας σε ανοιχτή δημόσια συνεδρίαση της Κ.Ο.»

«Ανδρείκελο» ο Παυλόπουλος

Η πρώην ΠτΒ επιφύλαξε όμως βαριά κριτική για μια ακόμη φορά και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Όπως είπε θεωρούσε ότι τουλάχιστον «η συγκρότηση του καθηγητή του Δημοσίου Δικαίου αλλά και η δυνατότητα η θεσμική που του δινόταν θα του επέτρεπε να αρθεί στο ύψος της ευθύνης του και να μη γίνει ένα ανδρείκελο το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί ως εκπρόσωπος των δανειστών στη χώρα, αλλά ένας πραγματικός εκπρόσωπος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα».

«Είναι πολύ βαριά αυτά στα οποία έχει εμπλακεί ο κ. Παυλόπουλος, είναι πολύ βαρύ το γεγονός ότι ανέλαβε για λογαριασμό των δανειστών να κάνει ακόμη περισσότερα και από αυτά που είχαν συμφωνηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο», είπε η Ζ. Κωνσταντοπούλου και εξήγησε: «Ανέλαβε ας πούμε τα ξημερώματα της ψήφισης των πρώτων προαπαιτούμενων να συμπράξει στην έκδοση ΦΕΚ, για να μη μπορούν τα πρώτα προαπαιτούμενα να τεθούν εν αμφιβόλω μέσω μίας διαδικασίας δημοψηφίσματος κοινοβουλευτικού που θα μπορούσε να προκληθεί και το οποίο είχα ζητήσει να προκληθεί».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι την παρέκαμψε εκείνο το βράδυ «προσπαθώντας με πλάγιους τρόπους και με επικοινωνίες με τις υπηρεσίες της Βουλής να πάρει αντίγραφο του ψηφισμένου νομοσχεδίου για να δώσει στους δανειστές το επόμενο πρωί ακόμα και ΦΕΚ, κάτι που κανείς δεν είχε πει ότι ζητείται».

«Είναι πολύ βαρύ ότι μπήκε σε διαδικασίες συνεννόησης με τους δανειστές ακόμα και για τη διάλυση της Βουλής» συνέχισε και επανέλαβε ότι αρνήθηκε να διαβιβάσει την επιστολή της που αφορούσε «την κατάλυση της Δημοκρατίας στη χώρα, γιατί όταν πια το κοινοβούλιο εκβιάζεται και καλείται να νομοθετήσει εντελώς διεκπαιρεωτικά σε ημερομηνίες που ζητούν οι δανειστές δεν υπάρχει πια δημοκρατία και όταν αυτό γίνεται υπό τον οικονομικό εκβιασμό της άρνησης ρευστότητας».

Δεν ήθελα να γίνω πρόεδρος της Βουλής

Μια από τις δηλώσεις που ενδεχομένως θα συζητηθούν, αφού υπηρέτησε με εντυπωσιακή ζέση στο προεδρείο της Βουλής, ήταν ότι δεν ποτέ δεν ζήτησε κάτι τέτοιο αλλά όπως είπε θα μπορούσε να είχε υπηρετήσει στο πόστο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

«Εγώ κε. Παπαχελά δε ζήτησα να τοποθετηθώ Πρόεδρος της Βουλής» απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το να είχαν γίνει κάποιες συμφωνίες σε σχέση με τον ρόλο μου», είπε.

«Μάλιστα, επειδή ήμουν πολύ ανήσυχη για τον τρόπο που διαμορφωνόταν η σύνθεση της κυβέρνησης και επειδή ποτέ μου δε ζήτησα θεσμικά ανταλλάγματα για μια πολιτική δουλειά και δράση είχα προτείνει στον κ. Τσίπρα να μου δοθεί ας το πούμε έτσι, να γίνω Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από όπου θεωρούσα ότι θα μπορούσα να συνεισφέρω στα πεδία εκείνα που είχα προετοιμάσει και όπου μπορώ αποτελεσματικά να παρέμβω και πολιτικά και θεσμικά», διευκρίνισε.


σχετικα αρθρα