Το κράτος σήκωσε τα χέρια ψηλά στο προσφυγικό, επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε τον φόβο πως οι ι εικόνες από την Ειδομένη και το λιμάνι του Πειραιά θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό.

«Είναι ντροπή η κατάσταση της χώρας. Εκτός από τον Στρατό, το προσφυγικό αντιμετωπίζεται από μη κυβερνητικές οργανώσεις», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ δήλωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από τα πρώτα συμπεράσματα της διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής στο προσφυγικό. «Ας κρατάμε μικρό καλάθι», συμπλήρωσε, λέγοντας πως τον «ανησυχεί η ευκολία με την οποία η Ευρώπη ικανοποιεί τα τουρκικά αιτήματα».

Έκανε λόγο για τραγική διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης για το προσφυγικό,  και αναφερόμενος εκ νέου στη Σύνοδο, «πήραμε ελάχιστα από αυτά που περιμέναμε».

Επεσήμανε ότι ο  κ. Τσίπρας μετά από έναν χρόνο είπε κάτι αυτονόητο. «Οτι δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλους πρόσφυγες», ενώ έστρεψε τα πυρά του κατά της πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου. «Έδωσε καταστροφικά δείγματα γραφής», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε εξάλλου ότι «είναι βαθιά προσβλητικό να ταυτίζεται η Νέα Δημοκρατία με τις χώρες του Βίσενγκαρντ».

Σχετικά με τις καταγγελίες περί παρεμβάσεων στο έργο της δικαιοσύνης, κατήγγειλε ότι στην Ελλάδα «αμφισβητείται το κράτος δικαίου. Όλες τις ανεξάρτητες αρχές έχει προσπαθήσει να τις αλώσει η κυβέρνηση». Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως «θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη Βουλή από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας», αναφερόμενος στον κ. Παπαγγελόπουλο και την εισαγγελέα Τσατάνη, κάνοντας ευθέως λόγο για προσπάθειες παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. 

Υπογράμμισε επίσης πως έχει καλές σχέσεις με όλους τους πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της ΝΔ. «Υπάρχει μια επικοινωνία και μια καλή σχέση. Αλλά εγώ είμαι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εγώ παίρνω τις αποφάσεις κι εγώ φέρω τις ευθύνες» σημείωσε.

Επιβεβαίωσε πως συναντήθηκε με την Άννα Διαμαντοπούλου τονίζοντας «πως κάνουμε ορισμένα ανοίγματα, δεν κάνουμε συμφωνίες για εκλογές». 

Επανέλαβε πως ανάμεσα στο ενδεχόμενο οικουμενικής ή εκλογών, διαλέγει το δεύτερο και διαμήνυσε ότι η ΝΔ δεν συμμετέχει σε κοινό σχήμα με τον Αλέξη Τσίπρα. «Μας χωρίζει πραγματικά άβυσσος. Όχι με την κυρία Γεννηματά δεν μας χωρίζει άβυσσος, όπως ίσως εκείνη νομίζει». Διευκρίνισε πάντως πως δεν ζητάει εκλογές.

«Δεν πρόκειται να αναλώσω τις δυνάμεις μου να ζητάω εκλογές. Αν ο κύριος Τσίπρας πέσει, θα πάμε σε εκλογές» είπε και τόνισε πως δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει προσφυγή στις κάλπες. Πάντως υποστήριξε ότι «εάν προέκυπταν εκλογές θα ήταν καλοδεχούμενες. Δεν θα έχυνα μαύρο δάκρυ» τόνισε και πρόσθεσε:

Δεν με ενδιαφέρει να γίνω πρωθυπουργός. Αλλά να γίνω ένας καλός πρωθυπουργός που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αυτή είναι και η πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, εκτίμησε πως ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να περικόψει συντάξεις. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση. «Γιατί καθυστέρησε για πέντε μήνες;» διερωτήθηκε και τόνισε πως κάτι τέτοιο είναι εις βάρος της χώρας.