Η μέρα της κρίσης για την πρόοδο της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς έφτασε. Το κουαρτέτο, μετά από μακρά αναμονή πάτησε επιτέλους τα πόδια του στην Αθήνα και τώρα το βάρος όλο πέφτει στους ώμους του οικονομικού επιτελείου. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τα χθεσινά πανηγύρια, σειρά έχει πάρει ο φόβος για τις διαθέσεις των επικεφαλής των Θεσμών. Στις σημερινές πρώτες συναντήσεις που θα έχουν ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και τον Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλες οι απαιτήσεις τους. 

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις –κάτι που αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές- τα ζητήματα αγκάθια παραμένουν τα ίδια. Ασφαλιστικό, κάλυψη δημοσιονομικού κενού 2016-2018, διαχείριση κόκκινων δανείων και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ζητάνε λύση και μάλιστα άμεσα προκειμένου να κλείσει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση. 

Ανώτατη κυβερνητική πηγή που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις, υποστηρίζει πως η πίεση θα ασκηθεί προς την ελληνική πλευρά, αναμένεται να είναι μεγάλη. Οι δανειστές πιέζουν για περικοπές στις συντάξεις και η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, όμως όλοι γνωρίζουν πως το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι να την γλιτώσουν οι κύριες συντάξεις, από ένα ποσό και κάτω. 

Οι απαιτήσεις των Θεσμών για το ασφαλιστικό θα ξεκαθαρίσουν την Πέμπτη, οπότε και θα συναντηθούν με τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, συνεργάτες του οποίου αναφέρουν μεταξύ σοβαρού και αστείου, πως ετοιμάζεται για αγώνα μποξ. 

Στα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, μεγαλύτερο αγκάθι παραμένει η διαχείριση των κόκκινων δανείων. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να εκτιμά κοντά στα 8 δις τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν την επόμενη τριετία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, άποψη όμως που δεν συμμερίζονται οι ευρωπαϊκή Θεσμοί.