Στρατηγική να οξύνει το πολιτικό κλίμα, ακόμη και την επόμενη στιγμή ενός Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ακολουθεί με συνέπεια το Μέγαρο Μαξίμου έναντι του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

Στόχος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι, επί της ουσίας, δια των συνεχών επιθέσεων προς την αξιωματική αντιπολίτευση να εξωθήσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας σε πιο σκληρές θέσεις και, τελικά, σε εγκατάλειψη του θεσμικού, ευρωπαϊκού τύπου αντιπολιτευτικού λόγου που επιχειρεί να διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης. Τελικός στόχος είναι να οικοδομηθεί το δίπολο που, ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι, του δίνει περιθώρια πολιτικών και εκλογικών ελιγμών, δηλαδή μεταξύ αριστεράς και δεξιάς (ή “ακροδεξιάς” όπως χαρακτήρισε τη ΝΔ ο κ. Τσίπρας την Κυριακή). 

Η στρατηγική αυτή του Μαξίμου αναγκάζει, εκ των πραγμάτων, και τον Πρόεδρο της Ν.Δ. να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του καθώς είναι σαφές ότι ενδεχόμενη διατήρηση ενός ήπιου και χαμηλών τόνων προφίλ, απέναντι στην φουλ επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, ενέχει κινδύνους αντιστροφής των τάσεων που καταγράφονται στο εκλογικό σώμα. Η χθεσινή απάντηση του κ. Γ. Κουμουτσάκου στο νέο σχόλιο του Μαξίμου περί υπονομευτικής τακτικής εκ μέρους της ΝΔ, αποτελεί ένα πρώτο δείγμα της γαλάζιας απάντησης στις επιθέσεις που δέχεται αλλά και μία προσπάθεια να αποκαλυφθεί η πλήρης εικόνα σχετικά με τις πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης όχι μόνον στο μεταναστευτικό – προσφυγικό αλλά και στα εθνικά θέματα. Χωρίς να το λέει, η Συγγρού τοποθετεί την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στα όρια άν όχι της εθνικής μειοδοσίας, σίγουρα στην πλευρά της επικίνδυνης για τα ελληνικά δίκαια διαχείρισης των εθνικών θεμάτων. 

Ο κ. Μητσοτάκης, και ως προσωπικότητα, δεν είναι συγκρουσιακός στη δημόσια εικόνα του ενώ, προφανώς, στο μυαλό του παραμένει η στρατηγική επιδίωξη του ανοίγματος της ΝΔ στο φιλελεύθερο – κεντρώο χώρο. Συνεπώς, δεν θα μπορούσε να προσχωρήσει σε θέσεις σαν αυτές που εκφράζει ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Αδ. Γεωργιάδης ή ο κ. Μ. Βορίδης, που χθες αντικατέστησε τον Ευ. Μεϊμαράκη στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Πολλώ δε μάλλον όταν η ρητορική του Μαξίμου περί ακροδεξιάς εκτοξεύεται πλέον σε καθημερινή βάση προς τα δύο αυτά, αλλά και άλλα, στελέχη.

Ωστόσο, μοιάζει ειλημμένη απόφαση, τόσο οι δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου της Ν.Δ. όσο και οι ανακοινώσεις του κόμματος να είναι, πλέον, έναν – δύο τόνους υψηλότερα απ΄ όσο στο παρελθόν. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται, ότι η ΝΔ θα βγει από τη στενωπό ενώ παράλληλα με τα ανοίγματα προς το κέντρο ο κ.Μητσοτάκης θα καταφέρει να ενσωματώσει και τα στελέχη που εκφράζουν πιο επιθετικές διαθέσεις έναντι του Πρωθυπουργού και κινούνται, λίγο ως πολύ, πάνω στον άξονα που παρουσίασε, την Κυριακή, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς.