Την ανάγκη της γρήγορης ψηφιακής μετάβασης της χώρας μας, έτσι ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία της ψηφιακής επανάστασης εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΠΕ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, o oποίος εξαπέλυσε και επίθεση στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι ''δεν προωθείται η ψηφιακή στρατηγική αν προσλαμβάνουμε άτομα με ρητορική ''η καριέρα είναι χολέρα''. 

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη:

Ως χώρα δεν έχουμε καμία δυνατότητα να χασουμε την ευκαιρία της μεγάλης ψηφιακής επαναστασης, μιας επανάστασης που αλλαζει τον τροπο της ζωής μας.

Την ίδια στιγμή τόνισε την έντονη σχέση του με την τεχνολογία και του επιτρέπει να κατανοήσει τις προοπτικές του κλάδου καλύτερα. ''Ειχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας , είχα την ευκαιρία και ως υπουργός διοικητικής μεταρρυθμισης να ασχοληθώ με τον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης όπου έγιναν σημαντικά βήματα. Υπάρχουν όμως σημαντικές παθογένειες...'' τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για την θητεία του στο υπουργείο και στην απορρόφηση  400 εκ. στον τομέα της πληροφορικής, αλλά και για την ενίσχυση του θεσμού της Διαύγειας. 

Τους 18 μήνες που ήμουν στο υπουργείο ολοκληρώσαμε ένα σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που έθεσε το σωστό πλαίσιο που μπορούμε να απορροφήσουμε ως χώρα τα 400 εκ που είναι διαθέσιμα στον τομέα της πληροφορικής.
Ενισχύσαμε πολύ ουσιαστικά τον θεσμό της διαύγειας  ο οποίος είναι πολύ σημαντικός έτσι ωστε ο πολιτης να ελέγχει πως το κράτος ξοδεύει τα χρήματα των φορολογουμένων...

Από την άλλη πλευρά, μίλησε και για ''διολίσθηση'' της χώρας στην ψηφιακή μεταρρύθμιση.

Όπως υπογράμμισε:

Δυστυχώς το 2015 η χωρα σε πολλους τομείς αποδομήθηκαν ωφέλιμες μεταρρυθμισεις που προέκρουσαν σε αγκυλώσεις της αριστεράς. Το ψηφιακό προφίλ της χώρας μας τον τελευταίο χρόνο συστηματικά διολισθαίνει. Η Ελλάδα έπεσε από την ομάδα των χωρών που συγκλίνουν στην ομάδα των χωρών που καθυστερούν. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι περήφανη. Αυτό εντάσσεται σε μια συνολική εικόνα υστέρησης... Σε ολους τους δείκτες παρατηρείται μια σημαντική απόκλιση σε σχέση με τις χώρες που είναι στο ίδιο επίπεδο με την Ελλαδα.

Μίλησε, επίσης, για ''συστηματικη αδιαφορία'' που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τον κλάδο, καθώς το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης πολεοδομικών αδειών δεν προχωρά αν και είναι ετοιμο, το σύστημα Άτλας για το ασφαλιστικό απαξιώνεται, στο σύστημα προμηθειών του δημοσίου καθυστερεί η ένταξη φορέων, ενώ το ψηφιακό σχολείο, μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που θα εισήγαγε βασικούς κανονες στην εκπαίδευση εγκαταλείπεται στο βωμό του αριστερού εξισωτισμού.

Τόνισε, δε, ότι ''δεν υπάρχει ξεκάθαρη ψηφιακή στρατηγική, με το να προσλαμβάνουμε ανθρώπους με ρητορική η καριέρα είναι χολέρα δεν προωθούμε αυτές τις πολιτικές .

Την ίδια στιγμή μίλησε για ενθάρρυνση της κυβέρνησης για μια εθνική ψηφιακή στρατηγική και την ανάγκη να σταματήσουν οι παθογένειες. 

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη:

Η χώρα μας χρειάζεται μια συνολική ψηφιακή στρατηγική που θα ξεπερνα το περιοριστικό πλαίσιο του τρόπυο που το δημόσιο προκηρύσει έργα ψηφιακά.Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα εργαλεία για να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τους πολιτες να επικοινωνούν με το δημόσιο.
Η δημόσια διοίκηση έχει σήμερα πολλά δεδομένα αλλά καμια στρατηγική πως να τα χρησιμοποιήσει..Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα κίνητρα για να εμπεδώσουμε την αναγκαία εμπιστοσύνη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Και εκεί τα capital controls ίσως είναι μια μεγάλη ευκαιρία.


Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι ''χρειαζόμαστε ψηφιακή τεχνολογία για τη μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών στη λήψη αποφάσεων και πρέπει να στηριχθούν οι νέες επιχειρήσεις με ψηφιακό αποτύπωμα. Ειναι πολύ σημαντικό να βρούμε τους κλάδους όπου η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε άλλους κλάδους, όπως είναι ο τουρισμός''.

Όπως, τέλος, εκτίμησε:

Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται είναι πολλές. Απαιτείται ένα συγκεκριμένο σχέδιο και μια συγκεκριμένη στρατηγική . Η δημόσια διοίκηση πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένες δομές για να τις υλοποιήσει. Η ΝΔ ζητά την εμπειρία του ΣΕΠΕ για την κατάρτιση του προγράμματος.

Ζητήσαμε από τεχνοκράτες προτάσεις για το πρόγραμμα της ΝΔ. Δεν έχουμε πρόθεση να καταρτίσουμε το πρόγραμμά μας σε ένα αποστειρωμένο γραφείο. Θα αναβαθμίσουμε ψηφιακά τη ΝΔ. Ξεκινάμε από την χρηματοδότηση του κόμματος μέσα από διαδικτιακές πλατφόρμες.Οι πολιτικοί πίστευαν ότι ο μονος τροπος  να έρθει η ανάπτυξη ήταν από μεγάλα έργα υποδομών. Αυτά ανήκουν στο παρελθον. Οι επενδύσεις στην επανάσταση των εφαρμογών μπορούν να φέρουν εξίσου ανάπτυξη.