Την υποστήριξη των πολιτικών κομμάτων στο διαρθρωτικό σχέδιο διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση ζήτησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας  Φρανσουά Φιγιόν, κατά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τρίτης  με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από το γραφείο του Φιγιόν, ο γάλλος πρωθυπουργός «υπενθύμισε (στον πρόεδρο της ΝΔ) την απρόσκοπτη υποστήριξη που παρέχεται στην Ελλάδα, από τη Γαλλία και τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ».

Παράλληλα , «χαιρέτησε το κουράγιο του ελληνικού λαού καθώς και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομική και χρηματοπιστωτική ανάκαμψη της χώρας».

Ο Φρανσουά Φιγιόν τόνισε «την ανάγκη επίδειξης μιας υπεύθυνης στάσης από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, πράγμα που συνεπάγεται ειδικότερα, την υποστήριξη των κυριότερων πολιτικών ομάδων στο νέο διαρθρωτικό σχέδιο που διαπραγματεύθηκε η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση».


Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σαμαράς παρουσίασε την πρόταση της ΝΔ για την οικονομία. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, εξέφρασε τις θέσεις της ΝΔ για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα στην Ελλάδα, παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν ότι η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Επανέλαβε την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου καθώς και ότι η ΝΔ συμφωνέι μεν απολύτως με το στόχο μείωσης του ελλείμματος και αποκλιμάκωσης του χρέους, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς επανεκκίνηση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, ανέφερε στον Γάλλο πρωθυπουργό ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, με τον κ. Σαμαρά να επισημαίνει ότι υπήρξε συμφωνία στην ανάγκη αναβίωσης της πρωτοβουλίας «Ένωση για την Μεσόγειο», στόχο στον οποίο η Γαλλία και η Ελλάδα μπορούν να έχουν πολύ σημαντική συμβολή και μεγάλα περιθώρια συνεργασίας.

Έθεσε, επίσης, όπως σημείωσε, «το καυτό πρόβλημα που λέγεται λαθρομετανάστευση με δύο κύρια αιτήματα: την ανάληψη κοινής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας ώστε να υπάρξει επαναπατρισμός των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσής τους και την αναθεώρηση της Συμφωνίας Δουβλίνο-ΙΙ, ώστε να μοιραστούν επιτέλους, τα βάρη από τη λαθρομετανάστευση πιο δίκαια ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ένωσης».

Επισήμανε και το ρόλο της Τουρκίας, η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, όχι μόνον αρνείται να εφαρμόσει τις συμφωνίες επαναπροώθησης λαρθομεταναστών, αλλά εξακολουθεί να τους προωθεί προς το ευρωπαϊκό έδαφος, αυτό της Ελλάδας.

Επί τάπητος τέθηκαν και τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα. «Πολύ σημαντικό ότι στην Κοινή Αγροτική πολιτική και τις εξελίξεις μετά το 2013 είμαστε σύμμαχοι - με κοινές θέσεις - με τη Γαλλία», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.


πηγή: ΑΠΕ/ Naftemporiki