current views are: 4

9 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση10:15

Κύρτσος: Καλύτερη η συμφωνία – Η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία

Για μια καλύτερη συμφωνία στο προσφυγικό έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος. 

Δημοσίευση 10:15’

Για μια καλύτερη συμφωνία στο προσφυγικό έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος. 

Για μια καλύτερη συμφωνία στο προσφυγικό έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος. 

Ο κ. Κύρτσος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, το Ακραίως και τους Τάκη Χατζή  και Νίκο Παναγιωτόπουλο είπε πως «τώρα αρχίζει η σοβαρή διαχείριση του προσφυγικού» κάνοντας εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα με τις μετακινήσεις και επιστροφής των μεταναστών. 

Ο κ. Κύρτσος έκανε λόγο για μια καλύτερη συμφωνία ωστόσο επισήμανε πως το πρόβλημα είναι και αυτό διαφορετικό καθώς έχουν αυξηθεί οι προσφυγικές ροές. 

Επισήμανε μάλιστα πως πλέον δεν είναι ένα διμερές θέμα αλλά μια ευρωτουρκική συμφωνία με ότι αυτό σημαίνει. 

«Τώρα δεν μιλάμε για μετεγκατασταση στην Τουρκία μόνο. Μιλάμε για το πρόγραμμα one to one, για κάθε έναν που επιστρέφει στην Τουρκία ένας θα πηγαίνει στην ΕΕ», είπε και πρόσθεσε πως «το θέμα είναι πώς θα εφαρμοσθεί».  

«Έχει σημασία πώς θα το παίξουν οι Τούρκοι. Δεν είμαι αισιόδοξος. Θα υπάρξουν προσφυγές στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Οι Τούρκοι μέχρι τώρα δεν είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμοι. Σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο οι ομάδες διαχωρίζουν το προσφυγικό με το ενταξιακό της Τουρκίας, κάτι που η Τουρκία επιδιώκει», συμπλήρωσε. 

 
Ο κ. Κύρτσος είπε πως η Ελλάδα «μπήκε σε πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας 3ετούς διάρκειας», που θα βοηθήσει τη χώρα, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία.

Κάνοντας μια μακροπρόθεσμη ανάλυση τόνισε πως «το πολύ σε ένα χρόνο μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Κύπρο». 

«Σε 10 χρόνια με λυμένο το Κυπριακό η εικόνα της  ΕΕ μπορεί να έχει αλλάξει τελείως. Μπορεί να  έχει φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο και να έχει μπει η Τουρκία», πρόσθεσε.

Ο κ. Κύρτσος κατέληξε πως «έχουμε δύο παράλληλες κρίσεις μνημόνιο και ανθρωπιστική κρίση με οικονομική διάσταση» ενώ τόνισε πως «πιθανότατα η αξιολόγηση θα κλείσει». 


σχετικα αρθρα