Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση το ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Σμύρνη, όπου βρέθηκε για το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. 

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα έγιναν σε θετικό κλίμα, με τις δυο πλευρές να συμφωνούν πάνω σε θετική ατζέντα, «ώστε να προωθηθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος, στην βάση κλίματος εμπιστοσύνης».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «από την πλευρά του έλληνα πρωθυπουργού υπήρξε σαφής τοποθέτηση ως προς τις τουρκικές παραβιάσεις και ανοιχτή κριτική ως προς το ζήτημα αυτό. Υπήρξε επίσης ανοιχτή αναφoρά του Πρωθυπουργού στο ζήτημα του Casus belli».

«Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που μιλάει ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά μέσα στην Τουρκία. Το ίδιο είχε γίνει άλλωστε και κατά το πρόσφατο ταξίδι στην Άγκυρα», διαμηνύουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Όσον αφορά το πεδίο της στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, «προωθήθηκαν σημαντικά θέματα, όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και η υπερταχεία Ηγουμενίτσας – Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης. (Σιδηροδρομική Εγνατία). Επίσης αποφασίστηκε να ξαναρχίσουν οι απευθείας πτήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα».

Για το Προσφυγικό, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «υπήρξε επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας. Έτσι καθιερώνεται η ταχεία και άμεση επανεισοδοχή των μεταναστών που δεν τυγχάνουν διεθνούς προστασίας, σε τουρκικό έδαφος, γεγονός σημαντικό για την εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης».