Με τη συμμετοχή περισσότερων από 300 μελών του ΣΥΡΙΖΑ από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 5 Μαρτίου, η Πανελλαδική Σύσκεψη της Πρωτοβουλίας Μελών 53+, ανοιχτού ιδεολογικοπολιτικού ρεύματος / τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Π. Ρήγα.

Κατά τη συζήτηση, στην οποία είχα προσκληθεί όλα τα μέλη του κόμματος, επισημάνθηκε η ανάγκη διεξαγωγής του συνεδρίου μέσα στη μάχη και όχι σε μια περίοδο “κανονικότητας”, που όλα θα έχουν λήξει.

Όπως έγινε σαφές τόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης  όσο και στα τελικά συμπεράσματα της σύσκεψης, η Πρωτοβουλία Μελών 53+ δεν συγκροτείται σε αντιδιαστολή ή αντιπαράθεση με τις δομές και τη λειτουργία του κόμματος, αλλά σε πλήρη εναρμόνιση με τις καταστατικές του αρχές.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν βασικά ταυτοτικά σημεία αναφοράς, αλλά και ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κόμματος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της δημοκρατίας στο εσωτερικό του και τον κρίσιμο ρόλο του μέλους.

Επίσης, αναλυτική ήταν η συζήτηση για την πορεία του κόμματος και του πολιτικού εγχειρήματός από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα, οι μεγάλες στιγμές, όπως και τα επίδικα που αφορούν την επιτροπεία, το μνημόνιο, την ανάγκη απεγκλωβισμού, την ενίσχυση του παράλληλου προγράμματος, που εξ αντικειμένου “ανταγωνίζεται τη συμφωνία”, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την σχέση κόμματος – κυβέρνησης κ.ά