current views are: 12

9 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση17:39

Τουσκ: Δεν ήταν μονομερής ενέργεια το σφράγισμα του Βαλκανικού Διαδρόμου

«Δεν ήταν μονομερής ενέργεια το σφράγισμα του Βαλκανικού Διαδρόμου» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Δημοσίευση 17:39’

«Δεν ήταν μονομερής ενέργεια το σφράγισμα του Βαλκανικού Διαδρόμου» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Δεν ήταν μονομερής ενέργεια το σφράγισμα του Βαλκανικού Διαδρόμου» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ,  δίνοντας έτσι στήριξη στις χώρες που προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια.

Με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Τουσκ ανέφερε πως «οι παράτυπες ροές μεταναστών κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου τερματίζονται. Δεν είναι ζήτημα μονομερούς ενέργειας, αλλά κοινή απόφαση των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Ευχαριστώ τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης» πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΓΔΜ, μετά τη Σλοβενία και τη Σερβία προχώρησε σήμερα σε καθολικό κλείσιμο των συνόρων της σε μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

«Η ΠΓΔΜ θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν λάβει άλλες χώρες στη βαλκανική οδό», τόνισε εκπρόσωπος του ΥΠΕΣ της ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή της ΠΓΔΜ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το βράδυ στα Σκόπια, προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα και ίσως αποφασίσει το κλείσιμο του σημείου διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μαρτίου.

Στην κυβερνητική αυτή επιτροπή της ΠΓΔΜ, συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των υπουργείων Άμυνας, Εσωτερικών και Υγείας.

Στο μεταξύ παραμένει το χάος στην Ειδομένη, όπου περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή, υπομένοντας κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες και με σοβαρές ελλείψεις στα στοιχειώδη είδη διαβίωσης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, περίπου 1.000 μετανάστες παραμένουν «κολλημένοι» σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία από την πλευρά των Σκοπίων ενώ άλλοι 400 στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών.

Κλειστή για τους πρόσφυγες παραμένει από χθες τα μεσάνυχτα η Σερβία, η οποία άρχισε να εφαρμόζει τα ίδια μέτρα με αυτά που επέβαλε η Σλοβενία για την είσοδο προσφύγων. 

«Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Σλοβενία) η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την πΓΔΜ και την Βουλγαρία» τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών.

Νέους περιορισμούς ανακοίνωσε εξάλλου και η Κροατία, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής με την Τουρκία τη Δευτέρα. Όπως αναφέρεται άλλωστε και στο ανακοινωθέν του σερβικού ΥΠΕΣ και το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σέγκεν.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αποκαλούμενη βαλκανική οδός κλείνει για όλους τους πρόσφυγες.

Πάνω από 35.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

Σήμερα Τετάρτη σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τη συντονιστική επιτροπή για το προσφυγικό στη χώρα βρίσκονται συνολικά 35.945 πρόσφυγες . 

Στα νησιά παραμένουν 7.281, με τον μεγαλύτερο όγκο να είναι στη Μυτιλήνη,  4.270 πρόσφυγες. Στην Αττική παραμένουν 9.432 πρόσφυγες και έχουν κατανεμηθεί ως εξής: Σχιστό 1.801, Ελαιώνας 709, Ελληνικό (basaball) 1.210, Ελληνικό (χόκει) 1.456, Ελληνικό (αφίξεις) 1.100, Πειραιάς 3.050 και Λαύριο 106. 

Στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 19.072 προσφυγες με τον μεγαλύτερο όγκο να είναι στην Ειδομένη 8550, στα Διαβατά 2.200, στο Πολύκαστρο 3.256 και στο Κιλκίς 3.646.  


σχετικα αρθρα