Ολοκληρώθηκε το πρώτο ραντεβού του κουαρτέτου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, με επίκεντρο το ασφαλιστικό, με τους δανειστές να εγείρουν ενστάσεις σε μία σειρά από ζητήματα, όπως οι εισφορές, το ύψος της εθνικής σύνταξης, αλλά και στην ποσοτικοποίηση του σχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον πρώτο κύκλο διαπραγμάτευσης προκύπτουν τέσσερα βασικά αγκάθια:

  • Οι δανειστές επιμένουν σε διασύνδεση εισφορών και παροχών και θεωρούν πως τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης είναι μεγάλο ποσό.
  • Ενστάσεις προβάλλονται και στο ασφαλιστικό αγροτών – ελευθέρων επαγγελματιών με τους δανειστές να τονίζουν πως το θέμα θα πρέπει να ξανασυζητηθεί.
  • Πρόβλημα προκύπτει και με την ποσοτικοποίηση της ελληνικής πρότασης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δανειστές και κυβέρνηση δεν τα βρίσκουν στο ποσό που εξοικονομείται. «Πρέπει να λυθεί άμεσα αυτό, γιατί θα μας βγει κανένας παπάς», είπε χαρακτηριστικά  ο κ. Κατρούγκαλος εξερχόμενος.
  • Εγείρεται θέμα με τις επικουρικές, θέμα το οποίο άλλωστε συνδέεται και με το αν θα γίνει αποδεκτό ή όχι το αίτημα για αύξηση των εισφορών στους μισθωτούς κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Στόχος του υπουργείου, όπως σημείωσε μετά τη συνάντηση ο Γιώργος Κατρούγκαλος, είναι να εξεταστούν αρχικά τα τρία πρώτα θέματα και να μείνει τελευταίο το θέμα των επικουρικών. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία άμεσα για το συνταξιοδοτικό, αλλά όπως ανέφερε «θα χρειαστεί μία απόφαση του Eurogroup, που δεν ξέρω, αν θα έχουμε νωρίτερα Eurogroup από το προγραμματισμένο».

Από το υπουργείο Εργασίας σχολίαζαν ότι «ήταν περίπου όπως τα περιμέναμε, δεν είναι όλα ανοιχτά, δεν είπαν οι δανειστές τίποτα για τις κύριες συντάξεις, ωστόσο ανοιχτό ζήτημα είναι οι επικουρικές».

Σε κάθε περίπτωση, στο νέο ραντεβού του Σαββάτου το οποίο αναμένεται για τις 11:30 το πρωί, όταν και θα ξεδιπλωθούν πλήρως οι θέσεις των δύο πλευρών, θα κριθεί εάν η διαπραγμάτευση εξελιχθεί ομαλά ή θα έχουμε σκληρό μπρα ντε φερ. 

Τα υπόλοιπα ραντεβού

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, στις αυριανές επαφές στις 17:30 θα τεθεί το φορολογικό , ενώ όπως είπε στο τέλος της σύσκεψης θα αποφασιστεί και το εάν θα χρειαστεί να παραμείνουν περαιτέρω στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των πιστωτών.

Υπενθυμίζεται ότι για την Πέμπτη αναβλήθηκε και η συνάντηση των θεσμών με τον Γιώργο Σταθάκη

Η συνάντηση με τον Τσακαλώτο

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών, Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή),Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) είχαν μια πρώτη επαφή με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «ήταν μια εισαγωγική συζήτηση κατά την οποία ετέθη η ατζέντα» των διαπραγματεύσεων. Η νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 17:00. 

Τα ανοιχτά μέτωπα

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται όλα τα θέματα που εκκρεμούν, για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Τα βασικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων αφορούν στον προσδιορισμό του ύψους του δημοσιονομικού κενού και τον τρόπο κάλυψής του, στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς, στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, στις αλλαγές στο φορολογικό, στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και στην πλήρη ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ.