Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ότι το «σφράγισμα» του Βαλκανικού Διαδρόμου ήταν κοινή απόφαση των 28 κρατών – μελών της ΕΕ. 

Η ΝΔ διά του εκπροσώπου της Γιώργου Κουμουτσάκου, έστρεψε τα βέλη της στην κυβέρνηση ζητώντας να διαψεύσει τις δηλώσεις του κ. Τουσκ, αλλιώς θα προκύψει μείζον θέμα. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει χαρακτηριστικά:

Εάν το Μαξίμου δεν διαψεύσει άμεσα τις δηλώσεις Τουσκ περί απόφασης των "28" για κλειστά σύνορα, υπάρχει μείζον θέμα για τον κ.Τσίπρα.

Μετά την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστρεψε τα πυρά του κατά του κ. Τουσκ, κατηγορώντας τον ότι ενθαρρύνει μονομερείς ενέργειες. «O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ε.Ε. δεν έχει μέλλον αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα. Περιμένουμε ο κ. Τούσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ωστόσο, ο κ. Κουμουτσάκος επανήλθε, και με νέα Tweets κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «κρυβόταν» για ώρες. «Τα γριφώδη tweet του κ. Τσίπρα δεν συνιστούν διάψευση Τουσκ. Για κάτι τόσο σοβαρό υπάρχει μία απάντηση: Διαψεύδουμε τον Τουσκ. Γιατί ο κ. Τσίπρας “κρυβόταν” τόσες ώρες και εμφανίστηκε μετά από πίεση της ΝΔ; Περιμένουμε ρητή διάψευση του κ. Τουσκ από το Μαξίμου», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στον κ. Κουμουτσάκο απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία εξαπέλυσε πυρά κατά του εκπροσώπου της ΝΔ:

Καλά που υπάρχει και ο κ. Κουμουτσάκος και μαθαίνουμε ποιές είναι οι αποφάσεις των Συμβουλίων Κορυφής. Τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο -που τόσο συχνά χρησιμοποιεί ο κ. Κουμουτσάκος- και μπορεί να τα διαβάσει αντί να χρησιμοποιεί το twitter, κάθε φορά που θέλει να πάει κόντρα στις εθνικές θέσεις. Θα διαψευστεί για άλλη μία φορά. Αν δυσκολεύεται στην κατανόηση της κοινής δήλωσης ο κ. Κουμουτσάκος πολύ ευχαρίστως να ζητήσει διευκρίνιση. Μη σπαταλά το χρόνο του με γρίφους.

Οι δηλώσεις Τουσκ

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τουσκ με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ανέφερε πως «οι παράτυπες ροές μεταναστών κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου τερματίζονται. Δεν είναι ζήτημα μονομερούς ενέργειας, αλλά κοινή απόφαση των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Ευχαριστώ τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης» πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΓΔΜ, μετά τη Σλοβενία και τη Σερβία προχώρησε σήμερα σε καθολικό κλείσιμο των συνόρων της σε μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

«Η ΠΓΔΜ θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν λάβει άλλες χώρες στηβ αλκανική οδό», τόνισε εκπρόσωπος του ΥΠΕΣ της ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ παραμένει το χάος στην Ειδομένη, όπου περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή, υπομένοντας κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες και με σοβαρές ελλείψεις στα στοιχειώδη είδη διαβίωσης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, περίπου 1.000 μετανάστες παραμένουν «κολλημένοι» σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία από την πλευρά των Σκοπίων ενώ άλλοι 400 στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών.

Κλειστή για τους πρόσφυγες παραμένει από χθες τα μεσάνυχτα η Σερβία, η οποία άρχισε να εφαρμόζει τα ίδια μέτρα με αυτά που επέβαλε η Σλοβενία για την είσοδο προσφύγων. 

«Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Σλοβενία) η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία» τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών.

Νέους περιορισμούς ανακοίνωσε εξάλλου και η Κροατία, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής με την Τουρκία τη Δευτέρα. Όπως αναφέρεται άλλωστε και στο ανακοινωθέν του σερβικού ΥΠΕΣ και το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σέγκεν.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αποκαλούμενη βαλκανική οδός κλείνει για όλους τους πρόσφυγες.