Μας αιφνιδίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Με δύο αναρτήσεις του στο twitter, ευχαρίστησε τις χώρες που αποφάσισαν το κλείσιμο των συνόρων στις «παράτυπες ροές μεταναστών», συμπληρώνοντας ότι «δεν πρόκειται για ζήτημα μονομερών ενεργειών, αλλά κοινή απόφαση των 28 της ΕΕ»! 

Η δήλωση, όπως ήταν λογικό, προκαλεί έκπληξη αλλά και προβληματισμό, καθώς άλλη ήταν η εικόνα που είχε δοθεί και κυρίως, είναι δεδομένη η πεποίθηση ότι απόφαση για κλείσιμο των συνόρων και για σφράγισμα της Βαλκανικής διόδου, δεν υπήρξε

Ο δεύτερος αιφνιδιασμός- για ορισμένους, προήλθε από τη συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο. Ο υπουργός, αλλιώς εισήλθε στο Hilton και αλλιώς βγήκε. Οι δανειστές κατέστησαν σαφές με το «καλημέρα» ότι απαιτούν μεγάλες και άμεσες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, μείωση της εθνικής σύνταξης και ταυτόχρονα, μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων. 

Έγινε σαφές δηλαδή ότι όσοι πίστευαν πως οι δανειστές θα κλείσουν τα μάτια επειδή η Ελλάδα δοκιμάζεται και λόγω των προσφυγικών ροών, πλανώνται. Θα απαιτήσουν τα πάντα, ακόμα και πολλά παράλογα. Και η αξιολόγηση δεν θα είναι μια απλή διαδικασία, αλλά δρόμος δύσβατος, στρωμένος με αγκάθια. 

Ο τρίτος αιφνιδιασμός ήταν αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση. Ο πρωθυπουργός ζήτησε προ ημερησίας στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με θέμα τις εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης. 

Πολιτικά, η εξήγηση που δίνεται είναι η προφανής: Σε μια περίοδο στην οποία ο πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει δύσκολα και σημαντικά ζητήματα, όπως η αξιολόγηση και το προσφυγικό, που τον φέρνουν σε θέση άμυνας, επιλέγει να μεταφέρει την αντιπαράθεση σε χώρο ο οποίο θεωρείται προνομιακός για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αρχηγοί, δεν θα μιλήσουν για το ασφαλιστικό και την αξιολόγηση, ούτε για το δράμα και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των «φτωχοδιάβολων» της Συρίας και του Αφγανιστάν. Θα μιλήσουν για τη Δικαιοσύνη

Φυσικά, μια συζήτηση για τη Δικαιοσύνη, δεν προσφέρεται για μεγάλους διαλόγους. Οι δικαστικές αποφάσεις, δύσκολα κρίνονται. Η Βουλή είναι σαφώς αναρμόδια να κρίνει τους δικαστικούς- ανώτερους και μη. Όσο για τις υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας, ούτε λόγος.

Όλοι γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι η συζήτηση θα πάει στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, στη διαπλοκή, στους καναλάρχες και στους προμηθευτές του Δημοσίου. Α, να μην το ξεχάσουμε: Και στη γάτα των Ιμαλαΐων, που θα κάνει… νιάου στο κοινοβούλιο.