Στη Συγγρού δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία για τον τρόπο που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να διαχειριστεί την προσφυγική και οικονομική κρίση αλλά και να αποσείσει τις ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνησή του: δια της επιθέσεως. 

Το Μέγαρο Μαξίμου το έπραξε λίγα λεπτά μετά τη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κλιμάκωσε την Κυριακή ενώ έκτοτε σε κάθε ευκαιρία το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει να φέρει τη Ν.Δ. σε θέση απολογούμενου. Την ίδια επιλογή φαίνεται ότι έκανε ο Πρωθυπουργός ζητώντας τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τα θέματα διαφάνειας και δικαιοσύνης, σε μία προφανή προσπάθεια να κάνει ρελάνς στην πίεση της αντιπολίτευσης σχετικά με την καταγγελίας περί παρέμβασης του αναπλ. Υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου στο έργο εισαγγελικής λειτουργού. 

Μπορεί στη Συγγρού να έσπευσαν να σχολιάσουν πως ο κ. Τσίπρας θα προσέλθει στη συνεδρίαση ως απολογούμενος, ωστόσο είναι σαφές ότι περιμένουν σκληρή επίθεση. Άλλωστε, η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι είναι πιστός σε αυτή την αρχή. 

Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν ότι οι τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα δεν θα περιοριστούν, προφανώς, σε θεσμικά θέματα ή έστω σε ζητήματα που άπτονται των χειρισμών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το θεωρούν δεδομένο, πλην όμως δεν αποκλείουν η αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη να λάβει και προσωπικά χαρακτηριστικά. Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν έκρυψε ότι οι όποιες ελπίδες του για μία θεσμικού χαρακτήρα συνεννόηση και αμοιβαία εμπιστοσύνη με τον κ. Τσίπρα εξανεμίστηκαν. Ωστόσο, μεγαλύτερο ενδιαφέρον ενόψει των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εξελίξεων έχει μία άλλη αναφορά του κ. Μητσοτάκη από τη συνέντευξη στο Mega, ότι δηλαδή «το τελευταίο που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι να επιστρέψει σε λογικές αυριανισμού της δεκαετίας του ’80. Τα είδαμε αυτά τα πράγματα, τα πληρώσαμε». 

Η αποστροφή αυτή δεν είναι τυχαία καθώς δείχνει την εκτίμηση του επιτελείο Μητσοτάκη για το που θα οδηγηθούν τα πράγματα, βάζοντας πιθανότατα οριστικά στο συρτάρι την όποια εκδοχή συνεννόησης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας.