Την άποψη ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν λύνεται με μονομερείς αποφάσεις διατύπωσε σήμερα στο ραδιόφωνο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η ''κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη, ούτε μπορεί να διαρκέσει για πολύ''. 

Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ:

Δεν λύνουμε το πρόβλημα λαμβάνοντας μία μονομερή απόφαση. Εάν δεν καταφέρουμε να φθάσουμε σε μία συμφωνία με την Τουρκία, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει το προσφυγικό βάρος για καιρό.

Οι σημερινές δηλώσεις της κ. Μέρκελ κινούνται στο ίδιο μοτίβο με την χθεσινή της στάση απέναντι στις δηλώσεις του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  Ντόναλντ Τουσκ ότι «δεν ήταν μονομερής ενέργεια το σφράγισμα του Βαλκανικού Διαδρόμου», στις οποίες αντιτέθηκε, λέγοντας ξεκάθαρα ότι επρόκειται για μονομερή ενέργεια. 

Όπως επεσήμανε η Μέρκελ μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στη Ρηνανία - Παλατινάτο την Τετάρτη, το πρόβλημα δεν λύνεται με μία τέτοια απόφαση, αλλά με συνολική Ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση. «Το κλείσιμο των συνόρων δεν απαντά στο συνολικό πρόβλημα» επεσήμανε καλώντας εκ νέου να υπάρξει μία κοινή απόφαση των 28 της ΕΕ.

«Δεν μπορούμε οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη» πρόσθεσε.

Τα σχόλια της Μέρκελ, όπως παρατηρεί και η Deutsche Welle, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα συγχαρητήρια που μοίρασε νωρίτερα χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στις χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου και τις αναφορές του ότι η ενέργεια αυτή δεν ήταν μονομερής αλλά αποφασίστηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Δευτέρας…