Στην αναγκαιότητα αρωγής της Ελλάδας στο προσφυγικό, καθώς, όπως τόνισε, ''είναι ένα ζήτημα που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της'' αναφέρθηκε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ Ανγχέλ Γκουρία στην κοινή συνέντευξη με τον πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας και την σημασία ελάφρυνσης του χρέους για να υπάρξει ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ''βασική πρόκληση είναι η ανάκαμψη με σωστή διαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής, προέβλεψε ότι θα υπάρξει ανάπτυξη από το τρίτο τρίμηνο του 2016 και προειδοποίησε ότι αν απαιτηθούν πιο σκληρά μέτρα, θα απειληθεί η ανάπτυξη. 

 Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας ''βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, για το χρέος και όλα θα έχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, πρώτα πρώτα για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη αμέσως μετά τον Ιούνιο, στο τρίτο τρίμηνο του 2016 και να έχουμε την δυνατότητα να αρθούν οι κινήσεις κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα''.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:

Ολα αυτά θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας και οι επενδυτές να μας εμπιστευθούν και πλέον να αφήσουμε την κρίση πίσω μας και να έχουμε θετικές προοπτικές. Είμαι ευτυχής που την άποψη αυτή την συμμερίζεται και ο ΟΟΣΑ και ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια.

Βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν το πως θα μπορέσουμε να έχουμε μια ανάκαμψη με κοινωνική δικαιοσύνη. Βασική πρόκληση είναι η ανάκαμψη με ταυτόχρονη διαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής, για να μην ξαναγυρίσουμε στον ίδιο φαύλο κύκλο.

Χαρακτήρισε, δε, ''πολύ σημαντική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα και όπως τόνισε ''προσβλέπουμε σε περαιτέρω συζήτησεις σε αυτή τη βάση. Καμία οικονομία δεν λειτουργεί σε κενό. Εχουμε γεωπολιτικές εξελίξεις, έχουμε την οικονομική αλλά έχουμε και την προσφυγική κρίση''. 

Προειδοποίησε, επίσης, ότι αν απαιτηθεί περαιτέρω σύσφιξη της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής, θα απειληθεί η ανάπτυξη

Την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

Συμφωνούμε και χαιρετίζουμε σχεδόν όλα αυτά που συνιστά η έκθεση. Θα συνεργαστούμε στον σχεδιασμό θεσμών που θεμελιώνουν την ανάπτυξη.
Έρχεται στην Ελλάδα σε μια δύσκολη στιγμή που η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις και θεωρώ ότι τα συμπεράσματα του ΟΟΣΑ θα ενισχύσουν τα δικά μας επιχειρήματα. 

Από την πλευρά του ο κ. Γκουρία παραδέχθηκε ότι ''τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα έχει περάσει από μία φάση άνευ προηγουμένου και επίπονης ύφεσης. Δύσκολα χώρα του ΟΟΣΑ έχει βιώσει τέτοιες δυσκολίες. Η υψηλή αβεβαιότητα πάλι έβαλε την οικονομία σε αρνητικό πρόσημο, όμως το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο απ' ό,τι περιμέναμε''. 

Μίλησε δε, για την προσφυγική κρίση που λαμβάνει χώρα, τονίζοντας ότι ''καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να το αντιμετωπίσει και η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια''.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το 2017 η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα είναι μηδενική και έχει η Ελλάδα πολύ μικρή ανάπτυξη. Επισήμανε, δε, ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά του χρόνου λόγω των μεταρρυθμίσεων θα υπάρξει θετική ανάπτυξη.

Ο κ. Γκουρία μίλησε και για ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους:

Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων θα δώσει ώθηση για τη συζήτηση για το χρέος. Η Ελλάδα χρειάζεται χαμηλότερες ροές εξυπηρέτησης του χρέους. Είναι σημαντικό για να μειώσουμε τους κινδύνους και να αυξήσουμε τις επενδύσεις. Οι επενδυτές θέλουν ασφάλεια. Θέλουμε ένα χαμηλό προβλέψιμο μονοπάτι για τις ροές του χρέους. Τα νούμερα είναι θετικά αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις και εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή.

Τόνισε, δε, ότι ''τώρα ήρθε η ώρα να εστιάσουμε σε νέες προτεραιότητες. Στην ελάφρυνση των κοινωνικών βαρών, στη δημόσια διοίκηση. Μια, δε, από τις σημαντικότερες προκλήσεις είναι να φροντίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε χωρίς αποκλεισμό ανάπτυξη και κοινωνική πρόνοια. Η ώθηση της ανάπτυξης είναι απαραίτητη για τη μείωση της φτώχειας και της ανεργίας και πρέπει να φροντίσουμε ώστε αυτή η ανάπτυξη να δίνει ευκαιρίες στους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς''. 

Νωρίτερα, στην συνάντηση που είχε με τον γγ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία κυβέρνησης και ΟΟΣΑ, με τον γγ. να τονίζει ότι ''υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων''.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλον αυτόν τον χρόνο είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Γκουρία σημειώνοντας πως μετά από όλα αυτά χρόνια ύφεσης είναι σημαντικό να υπάρξει ανάκαμψη και να βρεθεί ο τρόπος, ώστε η ανάκαμψη αυτή να περιλαμβάνει όλες τις πτυχές και όλες τις διαστάσεις.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό, ώστε να μπορέσουμε πρώτα από όλα να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και δεύτερον να επιχειρήσουμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της νέας κατάστασης, της ανόδου της οικονομίας, της ανάκαμψης, της ανάπτυξης» ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι γι΄ αυτό ο κ. Γκουρία βρίσκεται στην Αθήνα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή.

«Έχουμε την οικονομική κρίση που τείνει να τελειώσει και έχουμε και την προσφυγική κρίση» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την ελπίδα οι προκλήσεις αυτές να λυθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Κρίσιμη χαρακτήρισε τη στιγμή της επίσκεψης του και ο κ. Γκουρία και πρόσθεσε πως είναι ευτυχείς στον ΟΟΣΑ που μπορούν να στηρίξουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά και υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες για να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, εκκρεμότητες που η κυβέρνηση διαχειρίζεται, όπως είπε, όμως αποτελεσματικά.

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε μια οδό σύγκλισης, πρόσθεσε ο κ. Γκουρία, σημειώνοντας ότι από τη μια πλευρά βρίσκονται τα οικονομικά ζητήματα όμως στο κέντρο πρέπει να μπουν και οι κοινωνικές διαστάσεις και πρέπει και αυτές να συμπεριληφθούν στην ανάπτυξη.

Το επόμενο υπουργικό συμβούλιο πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμετοχική κοινωνική ανάπτυξη, ανέφερε ο γγ του ΟΟΣΑ και τόνισε ότι στο κέντρο της οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να υπάρξει και η κοινωνική ανάπτυξη. Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, τόνισε ότι το πρόβλημα έχει και οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς, ενώ το βράδυ, στις 20:00 θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Πριχόντκο.