"Οδικό χάρτη" μείωσης των συντάξεων, τόσο των ήδη καταβαλλόμενων όσο και των νέων, "έδειξαν" οι δανειστές στην πρώτη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις διαφωνίες μεταξύ των ευρωπαίων και ΔΝΤ όσον αφορά την ένταση των απαιτήσεων για περικοπές, οι δανειστές στάθηκαν ιδιαίτερα σε τέσσερα ζητήματα. 

Πρώτον στην αρχιτεκτονική της πρότασης της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, εκφράζοντας αντιρρήσεις τόσο για την Εθνική Σύνταξη (ζητούν 20 ετία έναντι της 15 ετίας για τη χορήγηση των 384 ευρώ) όσο και για τα ποσοστά αναπλήρωσης. Με άλλα λόγια ζητούν να χορηγούνται ακόμα πιο μειωμένες συντάξεις από αυτές που προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης. 

Δεύτερον, εξέφρασαν αντιρρήσεις για την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα που επιβαρύνει κυρίως τους εργοδότες, αλλά και για τις εκπτώσεις (και το μεταβατικό διάστημα) που έχει προτείνει η κυβέρνησης προκειμένου οι εισφορές Αγροτών - Ελεύθερων Επαγγελματικών και Επιστημόνων να φτάσουν το 20% του εισοδήματος. 

Τρίτον, ζήτησαν περισσότερα στοιχεία για την επανϋπολογισμό των συντάξεων και την "προσωπική διαφορά" που αφορά στις καταβαλλόμενες συντάξεις. 

Τέταρτον στάθηκαν στο θέμα των επικουρικών απαιτώντας ουσιαστικά περικοπές, καθώς εκτιμούν ότι τα ελλείμματα δεν θα πρέπει να καλυφθούν από τα αποθεματικά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, εκτός των επικουρικών, στα πρώτα τρία θέματα οι διαφορές με τους δανειστές δεν είναι μεγάλες και εκφράζεται αισιοδοξία ότι μπορεί να κλείσουν μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.