current views are: 4

10 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση11:40

Κομισιόν: Διαπίστωση και όχι πρόθεση το κλείσιμο των συνόρων

Την αύξηση του χρηματικού ποσού της ανθρωπιστικής βοήθειας για την προσφυγική κρίση κατά 275,5 εκατ. ευρώ το 2016, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Δημοσίευση 11:40’

Την αύξηση του χρηματικού ποσού της ανθρωπιστικής βοήθειας για την προσφυγική κρίση κατά 275,5 εκατ. ευρώ το 2016, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Αποστάσεις από τη δήλωση Τουσκ για το κλείσιμο των συνόρων κρατάει η Κομισιόν. 

Δια στόματος του κ. Μαργαρίτη Σχοινά και όταν ρωτήθηκε εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενστερνίζεται  την άποψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε τα εν λόγω κράτη, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στη φράση της τελικής δήλωσης της συνόδου κορυφής της Δευτέρας, περί τέλους στην παράτυπη ροή των μεταναστών, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για δήλωση «διαπίστωσης» και όχι «πρόθεσης». Επίσης, έκανε αναφορά στη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «είναι ξεκάθαρο πως οι μονομερείς ενέργειες δεν προσφέρουν λύσεις».

Επιπλέον ανακοίνωσε την αύξηση του χρηματικού ποσού της ανθρωπιστικής βοήθειας για την προσφυγική κρίση κατά 275,5 εκατ. ευρώ το 2016.

Πρόκειται για μια απόφαση, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας για το προσφυγικό, και μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για έκτακτο σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας προς χώρες της ΕΕ που σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο με 700 εκατ. ευρώ.

Τα επιπλέον αυτά χρήματα, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του κοινοτικού οργάνου, θα προέλθουν από πόρους του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2016 που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί.

Συνολικά το αρχικό ποσό ύψους 188,98 εκατ. ευρώ  για επείγουσα βοήθεια έχει ενισχυθεί συνολικά κατά 464 εκατ. για το 2016 προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.

Μόλις χθες εξάλλου το δόθηκε το «πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Συμβούλιο συμφώνησε «σε ένα μηχανισμό στήριξης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της δύσκολης ανθρωπιστικής κατάστασης που προκλήθηκε από την κρίση των προσφύγων, ιδίως στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρεται, αυτός ο μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα πληγέντα κράτη να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες του μεγάλου αριθμού των αφίξεων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Στόχος της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων, δηλαδή η παροχή τροφής, στέγης, νερού, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.


σχετικα αρθρα