Μεγαλώνει η κόντρα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και Ευρώπης, μια εβδομάδα πριν από την κρισιμότερη-μέχρι την επόμενη- Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

Μετά την κίνηση Τουσκ να δημιουργήσει κλίμα και να κάνει λόγο για απόφαση των 28 για κλείσιμο των συνόρων, και τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, ο Γιάννης Μουζάλας προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ανέβασε τους τόνους. 

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι μεμονωμένες ενέργειες του Βίζεγκραντ και της Αυστρίας διόγκωσαν το πρόβλημα του προσφυγικού  τονίζοντας ότι η χώρα μας ζητά την άμεση ενεργοποίηση των επανεισδοχών από τηνΤουρκία. 

«Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ για να διεκδικήσει μια ενωμένη Ευρώπη, όπου οι αποφάσεις προσπαθούν να δώσουν λύση ενωμένα έξω από μονομερείς ενέργειες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν πως το θέμα πήρε διαστάσεις εξαιτίας του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προσπαθεί να άρει τη διαχωριστική γραμμή, να σβήσει με μία γόμα τη διαχωριστική γραμμή Βίζεγκραντ-προθύμων.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε από μονομερείς ενέργειες. «Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής (17-18 Μαρτίου), εμείς θέλουμε να αποδοκιμαστούν οι μονομερείς ενέργειες. Αποδοκιμασία και στο κείμενο συμπερασμάτων και πολιτική», συμπληρώνουν .

Από την άλλη η κυβέρνηση παραδέχεται πως τα σύνορα είναι de facto κλειστά. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές παραδέχονται πως με βάση αυτή λειτουργούμε και στόχος μας είναι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. «Να περάσει η διαχείριση του προσφυγικού στην Τουρκία. Το ζήτημα είναι να υπάρχει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος (με επανεγκατάσταση από την Τουρκία) και για όσους έρχονται και για όσους είναι εγκλωβισμένοι»,αναφέρουν.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι χώρες του Βίζεγκραντ είναι έτοιμες να μπλοκάρουν και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, λένε και προσθέτουν: το κάνει ο Τουσκ εκμεταλλευόμενος την αδυναμία της ΕΕ να χαράξει γραμμή.

«Η κατάσταση είναι διπλωματικά πολύπλοκη για να φτάσουμε σε συμφωνία με την Τουρκία (χώρες σε δυσκολία με βίζα, κεφάλαια), υπάρχει μια σύνθετη διπλωματική δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία. Το να υπάρχει συνεργασία μπορεί να δημιουργήσει υπόβαθρο για να λυθούν όλα τα ανοιχτά θέματα. Λύθηκε επιτυχώς το θέμα της επιστροφής των ανθρώπων που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας. Όσοι δεν έχουν προφίλ πρόσφυγα γυρίζουν στην Τουρκία (επικαιροποίηση της επανεισδοχής)».