Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό εξέφρασε σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλάβει πρωτοβουλίες πριν από την Σύνοδο για το προσφυγικό. 

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε στην ενημέρωση ότι ''καταδικάσαμε πρώτοι και συνεχίσαμε να καταδικάζουμε με ένταση τις μονομερείς ενέργειες και τις δηλώσεις κρατών. Όμως η πραγματικότητα είναι αυτή και αποτυπώνεται σε κείμενο που συνυπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτή την πραγματικότητα αρνείται. Πολλαπλά και βαριά εκτεθειμένος, ή δεν ξέρει τι υπογράφει ή εξαπατά τους Έλληνες''.

Από την πλευρά του, εξέφρασε την μεγάλη ανησυχία του κινήματος για την σύνοδο της 17ης Μαρτίου, η οποία έχει τονιστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και σε σημερινή ομιλία του.

Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, ότι σε αυτά που είπε χθες ο κ. Μάρδας:

Χθες o κ. Μαρδάς είτε απο άγνοια είτε απο σκοπιμότητα, άφησε υπόνοιες οτι η Ελλάδα σε πόλεμο, μιλούσε για νότες που χρειάζονται στα όργανα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αναγνώστης εφημερίδας που δεν ξέρει τον όρο νόταμ. Το ζήτημα είναι αν το ξέρει αυτός.

Σε σχέση με τα λεγόμενα του Τσίπρα για ''δελεαστικές δηλώσεις Νταβούτογλου'' τόνισε ότι  ''νέοδιοριζόμενος διπλωμάτης θα σήκωνε τα χέρια ψηλά''.

''Η κυβερνηση είναι σε πανικό και ο πανικός επιτείνει την ανικανότητα΄΄ υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος, ενώ προανήγγειλε δράσεις του κ. Μητσοτάκη όπως . περιοδείες αύριο με Βοιωτία και Φθιώτιδα, προσωρινό χώρο φιλοξενίας προσφύγων σε θερμό πύλες, γυναικείες φυλακές Θήβα, θα συναντηθεί με δημάρχους και πολίτες και περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννη, 7:30 θα μιλήσει σε Λαμία.

Σε σχέση με τις δηλώσεις Τουσκ και τις υπόνοιες Μπακογιάννη για κρυφές συμφωνίες τόνισε:

Αδυνατώ να ερμηνεύσω μια κατα συρροή πρακτική παλινωδιων, ψευδών. Διαπιστώνω όμως με τεράστια ανησυχία, οτι η κατάσταση στη χωρα είναι ζοφερή, η Ειδομένη δεν είναι ένας καταυλισμός, αρχίζει να μοιάζει με κολαστήριο, την ώρα που αναπτύσονται ρητορίες ανθρωπισμού με μαθήματα σε πολιτικούς αντιπάλους.

«Στο Μαξίμου μπορεί να είναι ευχαριστημένοι γιατί έχουν μείνει στα τριαντάφυλλα και δεν βλέπουν τα αγκάθια», σχολίασε, επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος την θετική αποτίμηση από την πλευρά της κυβέρνησης του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Σμύρνη.

Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι είναι ακατανόητη η επιλογή του πρωθυπουργού στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία να υπογράφουν συμφωνίες σε ζητήματα ενημέρωσης όταν η κυβέρνηση Ερντογάν επικρίνεται ως κυβέρνηση λογοκρισίας.

«Το σύνολο του δυτικού κόσμου αντιδρά και ο κ. Τσιπρας συμμετέχει σε μια σαφή απόπειρα εξωραϊσμού της εικόνας της Τουρκίας. Θεωρώ ότι διαπράχθηκε ατόπημα. Καλά τα τριαντάφυλλα, αλλά ο κ. Τσίπρας οφείλει να προσέχει και τα αγκάθια», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις αναφορές Νταβούτογλου στο θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως η τουρκική πρακτική σε αυτά τα ζητήματα είναι σταθερή και μη αποδεκτή από την Ελλάδα και ότι πρέπει να υπάρχει σταθερή αντίδραση από την πλευρά μας, και επιχειρησιακά και λεκτικά.

«Με αυτή τη λογική να κινείται ο πρώτος πολίτης της χώρας», προσέθεσε.

«Στην πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, ο πρωθυπουργός και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη χειρίζονται κρίσιμα εθνικά ζητήματα και μιλούν γι’ αυτά χωρίς καν να ξέρουν τι λένε.

 Είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί απέναντι σ’ όλα αυτά. Στεκόμαστε με πλήρη συναίσθηση εθνικής ευθύνης. Όλα αυτά, όμως, είναι εξαιρετικά ανησυχητικά.

 Το λέμε ευθέως: Ανησυχούμε. Ανησυχούμε πολύ.

 Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος. Άλλα ο Βίτσας και άλλα ο Δρίτσας. Χθες, ο κ. Βίτσας έλεγε ότι είναι μειωμένες κατά το ήμισυ οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία στο Αιγαίο από τη μέρα που ξεκίνησαν οι αποστολές του ΝΑΤΟ. Ανέφερε ότι οι ροές έπεσαν κάτω από 1.000 άτομα τη μέρα.

 Σήμερα, το πρωί ο κ. Δρίτσας έλεγε ότι, το τελευταίο τριήμερο, αυξήθηκαν πάλι οι ροές από την Τουρκία, καθώς μόνο χθες έφτασαν στη χώρα σχεδόν 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες».