«Φωτιές» άναψαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με τις οποίες οι χώρες του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου, που έκλεισαν τα σύνορά τους απλά εφάρμοσαν τις αποφάσεις των 28. 

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, περνώντας από την πρώτη στιγμή στην αντεπίθεση, απάντησε στον Ντόναλντ Τουσκ ότι «ο βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ε.Ε. δεν έχει μέλλον αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα».

«Περιμένουμε ο κ. Τούσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στη Ρηνανία - Παλατινάτο την Τετάρτη, άδειασε τον κ. Τουσκ, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με μία τέτοια απόφαση, αλλά με συνολική Ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση. «Το κλείσιμο των συνόρων δεν απαντά στο συνολικό πρόβλημα» επεσήμανε καλώντας εκ νέου να υπάρξει μία κοινή απόφαση των 28 της ΕΕ. «Δεν μπορούμε οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίρνει αποστάσεις από τις δηλώσεις του κ. Τουσκ. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε πως η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί «διαπίστωση» και όχι «πρόθεση».

Σφοδρή κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του «Φόρουμ για την Κοινωνική Ασφάλιση» στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση μαθαίνει τα νέα για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου από το twitter. Αλήθεια έχει καταλάβει ο κ.Τσίπρας τι υπέγραψε στις Βρυξέλλες» καταλήγοντας ότι «ο ανθρωπισμός και η αξιοπιστία του κ.Τσίπρα βουλιάζουν στις λάσπες της Ειδομένης».

Με ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός ρίχνει «πυρά» στον πρόεδρο της ΝΔ σημειώνοντας πως:

Ο κ. Μητσοτάκης έχει προφανώς μετανιώσει για τη συναινετική του στάση στην σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών. Πρώτα, στην διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου, έσπευσε να καταγγείλει ένα προσχέδιο. Έπειτα, ο εκπρόσωπος του κόμματός του επιχείρησε να υπονομεύσει από τα κοινωνικά μέσα την εθνική προσπάθεια διαπραγμάτευσης. Τώρα, μετά από τρείς ημέρες σιωπής από το πέρας της Συνόδου, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί για μικροπολιτικούς λόγους την ανάρτηση του Ντόναλντ Τουσκ, χωρίς καν να έχει ζητήσει, ως όφειλε, οποιαδήποτε ενημέρωση από την κυβέρνηση.

«Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής προσπάθειας για μια αποτελεσματική και ανθρωπιστική πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού, η "εθνική γραμμή" του κ. Μητσοτάκη έχει εκφυλιστεί ήδη σε φτηνή μικροπολιτική, προφανώς υπό την ομηρεία των ακροδεξιών του κόμματός του», προσθέτει ο κ. Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης, η ΝΔ μέσω του εκπροσώπου της, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, ζητώντας να διαψεύσει τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλιώς θα προκύψει μείζον θέμα. 

Σε άλλα μηνύματά του στο Twitter, ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «κρυβόταν» για ώρες. «Τα γριφώδη tweet του κ. Τσίπρα δεν συνιστούν διάψευση Τουσκ. Για κάτι τόσο σοβαρό υπάρχει μία απάντηση: Διαψεύδουμε τον Τουσκ. Γιατί ο κ. Τσίπρας “κρυβόταν” τόσες ώρες και εμφανίστηκε μετά από πίεση της ΝΔ; Περιμένουμε ρητή διάψευση του κ. Τουσκ από το Μαξίμου», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατηγορώντας τον κ. Κουμουτσάκο ότι πάει κόντρα στις εθνικές θέσεις.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ, το Ποτάμι σημείωσε ότι «δύο πράγματα συμβαίνουν: ή ο κ. Τσίπρας δεν κατάλαβε τι αποφασίστηκε ή λέει ψέματα για να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός απαιτεί μια υπεύθυνη και σαφή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Υπήρξε ή όχι τέτοια απόφαση των 28; Να απαντήσει ξεκάθαρα και να μην κρύβεται πίσω από tweet».

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι η δήλωση Τσίπρα ήταν «μνημείο πολιτικής εξαπάτησης και παραπλάνησης του λαού». «Η απάντηση του Αλ. Τσίπρα στις δηλώσεις του Ν. Τουσκ, η απουσία ρητής και καθαρής διάψευσής του, παρόλη την προσπάθεια να θολώσει τα νερά, επιβεβαιώνουν την καταγγελία του ΚΚΕ».

Το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «δηλώσεις Τουσκ ενισχύουν την άποψη ότι η Ευρώπη απεμπολεί τις ευθύνες για το προσφυγικό», προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός «απάντησε στις Τούρκικες προκλήσεις μόνο με τριαντάφυλλα και χαμόγελα».