Σε μια διελκυστίνδα μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας με προφανή νικητή και τρόπαιο τον προγραμματισμό της συζήτησης για τη Δικαιοσύνη και τις διάφορες υποθέσεις που αναδύονται, εξελίχθηκε η συζήτηση στη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή.

Η πολυαναμενομένη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την κυβέρνηση να τοποθετεί της προ ημερησίας διατάξεως σχετική συζήτηση για τις 21 του μήνα και να στέλνει την συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας- όπως την είχε ζητήσει ο κ. Βενιζέλος, για να τεθεί επί τάπητος μεταξύ άλλων και την υπόθεση Παπαγγελόπουλου- σε εύθετο χρόνο.

Στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα ιδιαίτερο μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με στόχο τις εντυπώσεις που θα σχηματίζονταν ανάλογα με το ποια συζήτηση θα διεξάγονταν πρώτη και θα συγκέντρωνε πάνω της τα βλέμματα.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη διεξαγωγή της εν λόγω συζήτησης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του τόνιζε ότι «την τελευταία περίοδο η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται και δηλητηριάζεται από αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις που αφορούν τους όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της δικαιοσύνης. Οι αιτιάσεις αυτές προωθούνται από συγκεκριμένα κέντρα που έχουν λόγους να φοβούνται την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη δικαιδοτική λειτουργία».

«Το πραγματικό δυστύχημα όμως είναι ότι οι αιτιάσεις αυτές αναπαράγονται από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και από άλλα κόμματα του κοινοβουλίου», επισημαίνει και προσθέτει:

Κεντρικός όμως και δεδηλωμένος στόχος της Κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη, εμπιστοσύνη, που τα τελευταία ειδικά χρόνια, έχει διαρραγεί εξαιτίας, μεταξύ άλλων, και εξωθεσμικών και αντισυνταγματικών παρεμβάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Η δέσμευση εξάλλου της Κυβέρνησης στο στόχο αυτό αποδεικνύεται από το ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Δικαιοσύνη αναπνέει ελεύθερα και προχωρά στην εις βάθος διερεύνηση υποθέσεων που είχαν μέχρι πρότινος εγκαταλειφθεί «στην τρωκτική κριτική των ποντικών». Ενδεικτικά αναφέρω την πρόοδο στην διερεύνηση των υποθέσεων της λίστας Μπόργιανς και Λαγκάρντ, των άνευ εγγυήσεων τραπεζικών δανείων αλλά και άλλων οικονομικών εγκλημάτων εις βάρος του ελληνικού δημοσίου που ενδεχόμενα αγγίζουν ακόμα και το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας» σημειώνει ο κ.Τσίπρας και καταλήγει:

Με δεδομένα τα παραπάνω είναι χρέος μας να ανοίξουμε με ουσιαστικό τρόπο τον σχετικό δημόσιο διάλογο εντός του κοινοβουλίου και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο χωρίς υπεκφυγές και τεχνάσματα όπως επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες από την αντιπολίτευση. Για τον λόγο αυτό σας ζητώ να ορίσετε ημερομηνία για την διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής.