Επίσκεψη στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην Ειδομένη που βουλιάζει από χιλιάδες ανθρώπους περιμένοντας να περάσουν τα σύνορα, στα Διαβατά αλλά και στη Γευγελή πραγματοποίησε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ.

Η αμερικανίδα υπουργός, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιο της και το προσφυγικό, ξεκίνησε την περιοδεία της από την Ειδομένη, όπου έφτασε λίγο μετά τις 10:30. Εκεί παρέμεινε για περίπου μιάμιση ώρα και ενημερώθηκε για την κατάσταση από μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Στη συνέχεια, μετέβη στη Γευγελή της ΠΓΔΜ όπου επισκέφθηκε το κέντρο υποδοχής προσφύγων, το οποίο τις τελευταίες ημέρες είναι σχεδόν άδειο αφού η ΠΓΔΜ από την περασμένη Δευτέρα δεν επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων από την Ειδομένη.

Η κ. Νούλαντ συναντήθηκε με τον αρχηγό της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Γκοράντσε Σάβοφσκι, με τον οποίο εξέτασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους πρόσφυγες στην περιοχή και τις ανθρωπιστικές πτυχές της προσφυγικής κρίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.

Επόμενος σταθμός ήταν το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων και Αιτούντων Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, όπου μετέβη συνοδευόμενη από τη βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα πληθυσμού και μετανάστευσης Νάνσι Τζάκσον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχε με τον προσωρινά υπεύθυνο του Κέντρου στα Διαβατά, Σάκη Παπαθεμελή, τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Κουσαξίδη και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη αλλά και για τις ανάγκες του Κέντρου στα Διαβατά. Ρώτησε, ακόμη, ποιοι φορείς παρέχουν βοήθεια και υποστήριξη στη λειτουργία του Κέντρου ενώ συνομίλησε με μικρά παιδιά αλλά και με μεγαλύτερους πρόσφυγες και μετανάστες που μιλούν την αγγλική γλώσσα.

Η αμερικανίδα υπουργός δεν προέβη σε δηλώσεις σε κανένα από τα τρία κέντρα φιλοξενίας προσφύγων τα οποία επισκέφθηκε.

Η κυρία Νούλαντ, που ασχολείται με τα θέματα του ΝΑΤΟ, το Κυπριακό, το Σκοπιανό και το προσφυγικό, θα παραμείνει στην Ελλάδα και αύριο, ενώ κατά την παραμονή της στην Αθήνα, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Πιθανή είναι και μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αν και προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί.