Ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών σε όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές πάνω από 1.300 ευρώ άφησε ο Γιώργος Κατρουγκαλος, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως αποτελεί «απόλυτη κόκκινη γραμμή» να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις, στην προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, σε όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ, ενώ περιγράφοντας τη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών τη χαρακτήρισε ως αναγνωριστική και όπως είπε από αυτήν διαμορφώθηκε η ατζέντα, ο οδικός χάρτης για τις επαφές που θα ακολουθήσουν.

«Ήταν περίπου όπως τα περιμέναμε», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, καθώς επιβεβαιώθηκε η διαφοροποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους Ευρωπαίους, όσον αφορά την εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει.

Τα περισσότερα θέματα είναι ανοιχτά και ο ίδιος ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση στα πρώτα τρία, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη απόσταση, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ανοιχτά θέματα είναι:

  • ο χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς οι δανειστές προωθούν την αναλογικότητα ενώ η ελληνική πλευρά την αναδιανεμητικότητα, η εθνική σύνταξη και οι συντελεστές αναπλήρωσης.
  • Η ρύθμιση των θεμάτων της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, όπου όπως είπε «τα καλά νέα είναι ότι δεν θα μειωθούν κύριες συντάξεις»
  • η συζήτηση των συμπληρωματικών βελτιώσεων που προωθεί η κυβέρνηση μετά τον διάλογο με την κοινωνία και συγκεκριμένα οι νέες ρυθμίσεις για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες
  • οι επικουρικές συντάξεις, όπου οι δανειστές έθεσαν και πάλι θέμα αύξησης των εισφορών

Ο κ. Κατρούγκαλος πάντως χαρακτήρισε «αδιαμφισβήτητο» το ότι θα σωθούν και οι επικουρικές συντάξεις.

Η επικουρική δεν είναι μόνο θέμα ποσού αλλά και συντελεστή αναπλήρωσης, όπως είπε. Για περιπτώσεις όπου έχουν καταβληθεί πολύ υψηλές εισφορές δεν είναι άδικο να υπάρχουν υψηλότερες αποδοχές, σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στον Real FM απέκλεισε το ενδεχόμενο περικοπών στις συντάξεις έως τα 1.200 ευρώ, λέγοντας πως «επειδή ο κύριος όγκος των συντάξεων είναι μέχρι 1.200 ευρώ, δεν μπορούμε ναι σε καμία περίπτωση να μιλάμε για περικοπή των κύριων συντάξεων».