Αύξηση των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν, όπως επίσης και βοήθεια στο θέμα της επανεισδοχής ζήτησε σήμερα στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας ανέφερε επίσης ότι μετά από πολύ καιρό συζητήθηκε «με ένα ύφος που ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες» το ζήτημα της αύξησης της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Ο ίδιος τόνισε ότι για πρώτη φορά πολλά κράτη-μέλη (εκτός από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης) δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν και υποσχέθηκαν να αυξήσουν τον αριθμό μετεγκατάστασης, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της Frontex και της EASO.

Σύμφωνα με το κ. Μουζάλα, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα αύξησης της μετεγκατάστασης, ενώ παράλληλα υπενθύμισε τον υποχρεωτικό της χαρακτήρα και πρότεινε πρακτικές λύσεις για το πώς μπορεί να βοηθηθεί η Τουρκία για να συμμετάσχει στην επίλυση του προβλήματος. Σχετικά με το θέμα της επανεισδοχής, τόνισε ότι η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ για να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα, χωρίς να αφαιρούνται τα δικαιώματα των προσφύγων.

Ως προς το ζήτημα χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως «ασφαλής τρίτη χώρα» ο κ. Μουζάλας διατύπωσε την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς ότι στο βαθμό που η Τουρκία φιλοξενεί 2,5 εκατ. πρόσφυγες και η ΕΕ και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR) παρεμβαίνει για να ελέγξει τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς και το κατά πόσο τηρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Τουρκία αποτελεί «ασφαλή τρίτη χώρα».

Σημειώνεται πως σε αυτό το θέμα, η Κομισιόν ανέφερε πως προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη η ιδέα της ασφαλούς τρίτης χώρας θα απαιτούνταν εισαγωγή νόμου σε Ελλάδα και Τουρκία.

Αβραμόπουλος: Στόχος οι 6.000 επαναπροωθήσεις το μήνα

Σε δηλώσεις του μετά το συμβούλιο των ΥΠΕΣ, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος επεσήμανε πως «στόχος είναι να φτάσουμε στις 6.000 μετεγκαταστάσεις τον μήνα». 

«Εάν δε δουλέψει η μετεγκατάσταση, το σύστημα μπορεί να καταρρεύσει», προειδοποίησε ο κ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας πως τώρα όλα τα hotspot έχουν τεθεί σε λειτουργία και γίνεται το 100% των καταγραφών.

Ο έλληνας επίτροπος τόνισε, επίσης, πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηριχθεί η Ελλάδα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Ο διάδρομος έκλεισε. Τώρα όλοι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας», δήλωσε από την πλευρά του, ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης και προεδρεύων του Συμβουλίου, Κλάας Ντάικχοφ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει το σχήμα μετεγκατάστασης, η επανεγκατάσταση και η αποστολή προσωπικού από τα κράτη μέλη στη Frontex.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί η Τουρκία έτσι ώστε να αναγνωριστεί ως «ασφαλής τρίτη χώρα», ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να ισχύουν τρεις αρχές:

  • να μη υπάρχει κίνδυνος διώξεων,
  • να μη πραγματοποιούνται παράνομες επαναπροωθήσεις και
  • να υπάρχει η δυνατότητα αίτησης και αναγνώρισης ασύλου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.