current views are: 12

10 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση18:26

ΝΔ: Η κυβέρνηση συμφώνησε την παρουσία τούρκων αξιωματούχων στα hot spot στα νησιά

Αφέλεια και «επικίνδυνη άγνοια των συνεπειών όσων υπογράφει» καταλογίζουν στην κυβέρνηση οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Δημήτρης Κυριαζίδης με αφορμή τη συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών στην Τουρκία.

Δημοσίευση 18:26’

Αφέλεια και «επικίνδυνη άγνοια των συνεπειών όσων υπογράφει» καταλογίζουν στην κυβέρνηση οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Δημήτρης Κυριαζίδης με αφορμή τη συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών στην Τουρκία.

Αφέλεια και «επικίνδυνη άγνοια των συνεπειών όσων υπογράφει» καταλογίζουν στην κυβέρνηση οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Υπεύθυνοι των  Τομέων Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη του κόμματος, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Δημήτρης Κυριαζίδης αντίστοιχα, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση συμφώνησε μεταξύ άλλων στην επιτόπια παρουσία Τούρκων κρατικών αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο της καταγραφής και επαναπροώθησης παράτυπων μεταναστών.

Σύμφωνα με τους βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με αφορμή τη συμφωνία για επανεισδοχή μεταναστών με την Τουρκία, πρόκειται για «διπλωματικό ολίσθημα χωρίς προηγούμενο, καθώς υπονομεύει ευθέως την αυτονομία και το κυριαρχικό δικαίωμα του ελληνικού κράτους να αποφασίζει για το ποιος και πότε πρέπει να επαναπροωθηθεί».

Οι δύο βουλευτές καλούν την κυβέρνηση «να σταματήσει τους επικίνδυνους πειραματισμούς με τα εθνικά συμφέροντα», καθώς και «να αποσαφηνίσει άμεσα τον  ρόλο της τουρκικής διοίκησης εντός της ελληνικής επικράτειας, στο πλαίσιο της διαδικασίας επανεισδοχής  παράτυπων μεταναστών».

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Για ακόμη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει μια παροιμιώδη αφέλεια και μια επικίνδυνη άγνοια των συνεπειών όσων υπογράφει σε διακρατικά κείμενα, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς τον προβληματισμό για την ικανότητα της να διαχειριστεί κρίσιμα εθνικά ζητήματα.

Στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη η ελληνική κυβέρνηση δια του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη συνυπέγραψε μεταξύ άλλων Μνημόνιο Συνεννόησης με τον Τούρκο ομόλογο του «Μνημονίου Κατανόησης για την Παράνομη Μετανάστευση».

Σε αυτό αναφέρεται ότι η Τουρκία, «λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη λειτουργικότητα των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής σε Λέσβο, Χίο, Κω, Λέρο και Σάμο, εξετάζει το ενδεχόμενο να αποστείλει αντιπροσωπεία Τούρκων κρατικών αξιωματούχων στα νησιά με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας επανεισδοχής των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία».

Είναι προφανές ότι η διατύπωση αυτή, με το να καθιστά λειτουργικό μέρος των ελληνικών διοικητικών πράξεων την τουρκική πλευρά αμφισβητεί ξεκάθαρα την αυτονομία του ελληνικού κράτους να αποφασίζει για το ποιος και πότε πρέπει να επαναπροωθηθεί. Πρόκειται για ένα  διπλωματικό ολίσθημα χωρίς  προηγούμενο.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1. Είναι σε γνώση του Υπουργού Εξωτερικών το περιεχόμενο και οι  διατυπώσεις αυτής της συμφωνίας; Ποια είναι η θέση του για την εμπλοκή Τούρκων κρατικών αξιωματούχων στις αποφάσεις της ελληνικής διοίκησης;

2.Γνωρίζει ο Υπουργός των Εσωτερικών ότι παρόμοια εμπλοκή των τουρκικών δημοσιών υπηρεσιών είχε ζητηθεί από την τουρκική πλευρά και ως μέρος της συμφωνίας επανεισδοχής  Ευρώπης – Τουρκίας, η οποία απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή πλευρά;

3. Ποιος είναι ο αριθμός και ποιός ακριβώς θα είναι ο ρόλος των Τούρκων αξιωματούχων στο πλαίσιο της εφαρμογής  της  διαδικασίας επανεισδοχής; Η παρουσία τους θα αφορά μόνο στα Κέντρα Υποδοχής των νησιών ή θα επεκταθεί και σε άλλες δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας;


σχετικα αρθρα