Τις προτάσεις τους για τη φορολογία εισοδήματος κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, ενώ έβαλαν και θέμα για μείωση του αφορολόγητου με αλλαγή του τρόπου εφαρμογής του.

Όπως δήλωσε στέλεχος της κυβέρνησης, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τις προτάσεις του κουαρτέτου και τις αξιολογεί. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν έγινε κάποια συζήτηση για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, το οποίο παραπέμπεται σε άλλο ραντεβού.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θεωρεί ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον βάσει του οποίου διαμορφώθηκε ο προϋπολογισμός του 2016 έχει βελτιωθεί και ως εκ τούτου ενδεχομένως κάποια από τα μέτρα που είχαν περιληφθεί σε αυτόν δεν θα χρειαστούν.

H τρόικα σύμφωνα με πληροφορίες θέλει μείωση του αφορολόγητου από το σημερινό όριο των 9.500 ευρώ. Η πρόταση των θεσμών ζητά επίσης διαφορετικό τρόπο επιβολής του αφορολόγητου, δηλαδή επί της ουσίας να είναι χαμηλότερο αλλά να το απολαμβάνουν όλοι οι φορολογούμενοι. Με το ισχύον μοντέλο το αφορολόγητο μειώνεται σταδιακά όσο αυξάνεται το εισόδημα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί ζητούν να υπάρξει μια παραλλαγή του παλαιότερου συστήματος με το σταθερό αφορολόγητο (παλαιότερα ήταν στις 12.000 ευρώ, στη συνέχεια υπήρξαν δύο μειώσεις που το προσδιόρισαν στις 5.000 ευρώ και στο τέλος αντικαταστάθηκε από τη σημερινή έκπτωση φόρου).

Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι ο Πολ Τόμσεν με άρθρο στο προσωπικό του ιστολόγιο ζητούσε μέτρα έως έως 9,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2019.

Όπως έγραφε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, «για να πετύχει τον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3½ τοις εκατό του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4-5% του ΑΕΠ (σ.σ. δηλαδή περίπου 7,5-9,5 δισ. ευρώ). Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις», δείχνοντας τον δρόμο των περικοπών στις συντάξεις.

Τη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο συνέχισαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Στο τραπέζι βρέθηκε η αναπτυξιακή πρόταση της κυβέρνησης για τη γεωργία, αν και υπάρχει η αίσθηση ότι επί της ουσίας συζητείται το φορολογικό αγροτών.

Μετά το ραντεβού με τους δανειστές ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι η κυβέρνηση παρουσίασε το πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα και εξήγησε τις ιδιαιτερότητες του χώρου που επικρατούν στην Ελλάδα, «οι οποίες και δικαιολογούν τις επιλογές της κυβέρνησης όχι μόνο στα θέματα ανάπτυξης, αλλά και στα ζητήματα που συζητήσαμε με τους αγρότες για το ασφαλιστικό και το φορολογικό».

Το αυριανό πρόγραμμα

Αύριο στις διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου στο επικέντρο θα βρεθούν χρηματοπιστωτικά ζητήματα, τα κλειστά επαγγέλματα και η σύσταση νέου φορέα δημοσίων εσόδων.

Το πρόγραμμα συναντήσεων με τους θεσμούς διαμορφώνεται ως εξής:

  • 11.00 Χρηματοπιστωτικά
  • 14.30 Ανταγωνιστικότητα/ κλειστά επαγγέλματα
  • 18.00 Νέος φορέας δημοσίων εσόδων