Στο πεδίο των εθνικών θεμάτων και της απειλής που επικρέμαται επί των εθνικών κεκτημένων λόγω της πίεσης του μεταναστευτικού – προσφυγικού και των χειρισμών της κυβέρνησης Τσίπρα στρέφει την προσοχή της, αλλά και την ατζέντα της συζήτησης, η Νέα Δημοκρατία

Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Άλλωστε, η Άγκυρα απέδειξε, στην προηγούμενη Σύνοδο, ότι μέσω του μεταναστευτικού επιδιώκει να θέσει σε νέα βάση όλο το εύρος των διμερών και ευρω-τουρκικών θεμάτων, επιδιώκοντας να βρεθεί, με τους δικούς της όρους, στον προθάλαμο της Ε.Ε. Από κοντά και η ηγεσία των Σκοπίων που, ευθαρσώς, συνδέει τη στάση της στο μεταναστευτικό με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η οποία είχε αποτραπεί επί κυβερνήσεως Καραμανλή, θέτοντας ως προϋπόθεση της ένταξης στη Συμμαχία την επίλυση της διαφοράς επί της ονομασίας με την Αθήνα. 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, που οι προκλήσεις είναι μεγάλες, η επιλογή της ατζέντας των εθνικών, έστω και με προσεκτικό τρόπο, αφορά και στη δυναμική των κομμάτων στο εκλογικό σώμα. Ο κ. Τσίπρας μοιάζει να έχει πετύχει την ικανοποίηση ή έστω ανοχή σημαντικού μέρους της κοινωνίας έναντι της πολιτικής του και η Ν.Δ. επιδιώκει αυτό να το αναιρέσει αναδεικνύοντας εξίσου σοβαρές για το μυαλό και το θυμικό των ψηφοφόρων πτυχές, όπως τα εθνικά θέματα αλλά ακόμη και η προοπτική άρσης της υποχρέωσης visa για τους τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. 

Η δημόσια δήλωση Τουσκ, οι αναφορές της Κομισιόν αλλά και οι διάσπαρτες δηλώσεις αξιωματούχων από χώρες της ΕΕ, των δυτικών βαλκανίων και της Τουρκίας έδωσαν την αφορμή για τη γαλάζια επίθεση με τα σχόλια να κινούνται από την αδυναμία του κ. Τσίπρας να κατανοήσει τί υπέγραψε μέχρι το σενάριο συνειδητής παραπλάνησης των πολιτών και κρυφών κεφαλαίων, όπως υποννόησε η αρμόδια συντονίστρια της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. 

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος έθετε και ένα ακόμη ζήτημα στην ατζέντα, αυτό της παρουσίας τούρκων αξιωματούχων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου τουλάχιστον λειτουργούν hot spots. Παρουσιάζοντας και το έγγραφο που συνυπέγραψαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, προχθές στη Σμύρνη, ο κ. Κουμουτσάκος αποκάλυψε ότι προβλέπει την παρουσία τουρκικής αντιπροσωπείας σε πέντε νησιά (Λέσβο, Λέρο, Χίο, Σάμο και Κω) «με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας αποδοχής των παράτυπων μεταναστών». 

«Ζητούμε διευκρινίσεις και εξηγήσεις. Τι ακριβώς είναι αυτό; Τι υπονοείται; Και ποια ενέργεια έχει γίνει; Το ζήτησε η ελληνική Κυβέρνηση; Είναι πρόταση της τουρκικής Κυβέρνησης; Πως ακριβώς θα λειτουργήσει; Τι σημαίνει αυτό; Για πόσο καιρό; Τι αρμοδιότητες θα έχουν αυτοί οι άνθρωποι; Θα ενταχθούν στη δομή των hot spots ή θα κινούνται έξω από αυτές; Αυτά πρέπει να απαντηθούν με σοβαρότητα και υπεύθυνα», σχολίασε ο κ. Κουμουτσάκος, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά πρωτοβουλίες της Ν.Δ. στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και προκαλώντας τη νέα αντίδραση του Μαξίμου που σχολίασε ότι η εθνική γραμμή της Ν.Δ. ξεθώριασε υπό το βάρος των ακροδεξιών στοιχείων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.