Διαψεύδει κατηγορηματικά το υπουργείο Εργασίας δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περικοπές στις κύριες συντάξεις. Παράλληλα, επαναλαμβάνει πως η μη μείωση των κύριων συντάξεων αποτελεί πάγια κυβερνητική δέσμευση.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας τονίζει ακόμη πως «εκτός πραγματικότητας είναι και τα δημοσιεύματα περί, δήθεν, εθνικής σύνταξης 180 ευρώ».

«Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, η κυβέρνηση όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ελλήνων εργαζομένων και συνταξιούχων για ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα», διαμηνύει το υπουργείο Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών σε όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.300 ευρώ.

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «αδιαμφισβήτητο» το ότι θα σωθούν και οι επικουρικές συντάξεις, ενώ όπως είπε, τα ανοιχτά θέματα είναι:

  • ο χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς οι δανειστές προωθούν την αναλογικότητα ενώ η ελληνική πλευρά την αναδιανεμητικότητα, η εθνική σύνταξη και οι συντελεστές αναπλήρωσης.
  • Η ρύθμιση των θεμάτων της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, όπου όπως είπε «τα καλά νέα είναι ότι δεν θα μειωθούν κύριες συντάξεις»
  • η συζήτηση των συμπληρωματικών βελτιώσεων που προωθεί η κυβέρνηση μετά τον διάλογο με την κοινωνία και συγκεκριμένα οι νέες ρυθμίσεις για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες
  • οι επικουρικές συντάξεις, όπου οι δανειστές έθεσαν και πάλι θέμα αύξησης των εισφορών