Ένα ταξίδι στη Σμύρνη και πολύ συζήτηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου. Η προσφυγική κρίση σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον, άλλωστε οι αποφάσεις της Συνόδου που δεν πάρθηκαν ήταν πολύ πρόσφατες. Αξίζει όμως να δούμε και την άλλη πλευρά, εκείνη που πιέζει την Άγκυρα να ζητά παράλογα ανταλλάγματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει στον περιορισμό των προσφυγικών ροών. 

Όμως και η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές αφού όλοι καταρχήν φτάνουν στα παράλια της Σμύρνης και από εκεί ξεκινούν το ταξίδι τους για την Ευρώπη. Πολλοί από αυτούς ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς και όχι κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Πολλοί Αφγανοί μάλιστα δηλώνουν πως το ταξίδι για την Τουρκία αλλά και η ζωή τους εκεί κρύβουν πολλούς κινδύνους.  

Στη γείτονα σήμερα ζουν περίπου 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, αριθμός που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Όλοι τους ζουν στην Τουρκία αρκετό καιρό και  ορισμένοι από αυτούς εργάζονται για 20 με 30 τουρκικές λίρες δηλαδή για περίπου 10 ευρώ τη μέρα, ωστόσο ο στόχος τους είναι να καταφέρουν να φύγουν και να προωθηθούν στις Ευρωπαικές χώρες όπου θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Η Τουρκία, πιέζεται και για το λόγο αυτό ζητά από την ΕΕ ισότιμη αντιμετώπιση και επιμένει στις διαπραγματεύσεις στο 1 προς 1.  

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει πως η Κυβέρνηση του έχουν ξοδέψει 6 δισεκατομμύρια δολάρια για τους πρόσφυγες για τροφή και στέγη. Πάντως  όπως δηλώνει στο newpost o Onur Alpagut δημοσιογράφος στην İzmir/Torbalı η Τουρκία ζητεί χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κρατήσει τους πρόσφυγες στα εδάφη της. Στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας όπως μας λέει ο Onur Alpagut ζουν περίπου 5 εκατομμύρια πρόσφυγες, που δεν προέρχονται μόνο από εμπόλεμες ζώνες, ενώ στη Σμύρνη ζουν περισσότεροι από 200 χιλιάδες.   

Στην εκτίμηση πως ο Ερντογάν πιθανότατα δεν θα κερδίσει τα οικονομικά οφέλη που ζητεί από την ΕΕ, προχώρησε ο Onur, στο newpost και έτσι δικαιολόγησε τις υπόλοιπες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς όπως το θέμα της Βίζας για την μετακίνηση των Τούρκων πολιτών στις Ευρωπαϊκές χώρες.  

Το κόστος για να μεταφερθεί ένας πρόσφυγας από τη Συρία στην Ελλάδα, αγγίζει τα 2000 δολάρια, οι περισσότεροι από αυτούς καταφέρνουν να βρουν άσυλο στη Γερμανία που είναι και ο βασικός τους προορισμός. Από το καθημερινό δράμα των προσφύγων ένα πράγμα αξίζει να υπογραμμιστεί , το πρόβλημα μας αφορά όλους και με κλειστά σύνορα δεν λύνεται , απλώς μετατίθεται. 


Ο Onur Alpagut μας μεταφέρει ένα εξαιρετικά καλό κλίμα στη συνάντηση Τσίπρα- Νταβούτογλου, η οποία μάλιστα ολοκληρώθηκε και με σειρά συμφωνιών, προ εξέχουσας εκείνης της από κοινού αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης προσφύγων στο Αιγαίο. Και οι δύο πάντως δήλωσαν πως θα συνεχίσουν να δέχονται πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες. Πρώτη στάση η Τουρκία , μετά η Ελλάδα και αμέσως μετά η προώθηση σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.   

Οι φωτογραφίες είναι της Emine Cagla Genis από την εφημερίδα  İzmir/Torbalı