ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ευρωπαϊκή υπόθεση η ανθρωπιστική κρίση στην Ειδομένη

Δημοσίευση 11 Μαρτίου 2016, 12:19 / Ανανεώθηκε 11 Μαρτίου 2016, 15:58
Τσίπρας: Ευρωπαϊκή υπόθεση η ανθρωπιστική κρίση στην Ειδομένη
Facebook Twitter Whatsapp

Τον ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τον ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και ενώ τα σύνορα παραμένουν κλειστά, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον κ. Στυλιανίδη επεσήμανε πως «η πολιτεία, το ελληνικό κράτος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, έχει καταφέρει να αυξήσει τις δυνατότητες διαμονής και φιλοξενίας, χτίζουμε περίπου 10.000 θέσεις την εβδομάδα και αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το καταφέρει καμία ΜΚΟ, όσο σημαντική κι αν είναι η συνεισφορά της».

«Συνεπώς, θα πρέπει το επόμενο διάστημα, αυτή η σοβαρή δουλειά που κάνει ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα να τύχει της ευρύτατης και ουσιαστικής υποστήριξης και από την Κομισιόν αλλά και από κάθε κράτος ξεχωριστά που θέλει να συνδράμει, είτε σε υλικοτεχνική βοήθεια, είτε σε προσωπικό», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και κατέληξε:

Η ανθρωπιστική κρίση που έχουμε αυτήν τη στιγμή στην Ειδομένη δεν είναι ελληνική υπόθεση, είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε από κοινού. 

Εκταμιεύονται 100 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

Άμεσα αναμένεται να εκταμιευθούν από την ΕΕ προς την Ελλάδα τα 100 εκατ. ευρώ για την ανθρωπιστική βοήθεια για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ήδη κινείται η διαδικασία για την υλοποίηση της απόφασης να διατεθούν 700 εκατ. ευρώ ως ανθρωπιστική βοήθεια στα Κράτη-Μέλη που υφίστανται την προσφυγική πίεση και όπου επιβάλλεται η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.

Ωστόσο, μέχρι να εξασφαλιστεί και να εκταμιευθεί το ποσό αυτό, με εντολή του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου μεταφέρθηκαν προσωρινά 100 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του χαρτοφυλακίου του, στο χαρτοφυλάκιο του αρμοδίου Επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Χρ. Στυλιανίδη, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, παράλληλα τα 510 εκατ. ευρώ για τα ελληνικά εθνικά προγράμματα είναι πάντα στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, και θα πρέπει άμεσα να αρχίσουν να απορροφούνται. Την ίδια ώρα έχουν άμεσα εγκριθεί, πάντα κατά προτεραιότητα, όλα τα αιτήματα της Ελλάδας για επείγουσα χρηματοδότηση, που σχετίζονται με το μεταναστευτικό, ύψους προς το παρόν 40 εκατ. ευρώ.

Η ΕΕ με απόφαση του Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας έχει παράλληλα εγκρίνει και 100 εκατ. ευρώ προς την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για άμεση υποστήριξη της χώρας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.