Την ανάγκη λύση μεγάλης διάρκειας για το προσφυγικό επισήμανε σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορεία Ansa ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, προσθέτοντας ότι ''η Τουρκία έχει τα κλειδιά της πόρτας για το προσφυγικό.
 

 O κ. Ξυδάκης είχε, χθες, σειρά συναντήσεων, στη Ρώμη, με τον υφυπουργό παρά την Προεδρία της κυβέρνησης, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, Σάντρο Γκότζι, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Φιλίππο Μούμπικο και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Βιντσέντσο Αμέντολα.

 Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί, στο εξής, η Αδριατική Θάλασσα, από την Αλβανία προς τις ιταλικές ακτές, για μαζικές αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ιταλία, ο κ. Ξυδάκης ανέφερε στο Ansa:

Η θαλάσσια διαδρομή της Αδριατικής; Οι απελπισμένοι άνθρωποι θα βρουν έναν δρόμο. Εκείνοι που κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους τον θάνατο, τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, τις βαρβαρότητες του Isis, δεν νομίζω ότι θα φοβηθούν να διασχίσουν ποταμούς, θάλασσες ή βουνά.

«Η Τουρκία έχει τα κλειδιά της πόρτας. Η Ελλάδα είναι η αρχή του διαδρόμου. Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έκλεισαν τα σύνορα, και εμείς πρέπει, λοιπόν, να μιλήσουμε και να δείξουμε εμπιστοσύνη στη γειτονική μας χώρα- στην Τουρκία- η οποία έχει τα κλειδιά της πόρτας. Η τουρκική πρόταση πρέπει να αξιολογηθεί, ίσως μαζί τους μπορεί να βρεθεί μία λύση» πρόσθεσε.

 Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι «η Ελλάδα υπερασπίζεται τη Συνθήκη του Σέγκεν και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» από τη στιγμή που «το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι η σωστή πολιτική για να αντιμετωπιστεί όλο αυτό το πρόβλημα, το οποίο και έχει προσλάβει παγκόσμιες διαστάσεις».

 Τέλος, ο κ. Ξυδάκης σημείωσε: «Κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν θέλει να γυρίσει στην εποχή του ψυχρού πολέμου. Το να εγείρονται τείχη με συρματόπλεγμα δεν συνάδει με τον τρόπο δράσης μας. Δεν ελπίζουμε μόνο να σώσουμε τη Σέγκεν, κάτι που αποτελεί υποχρέωσή μας. Πρέπει να το κάνουμε με κάθε μέσο, διατηρώντας τον ανθρώπινο σεβασμό για τους πρόσφυγες».