Τρόπους για τον έλεγχο της διαφάνειας στην πολιτική και κοινωνική ζωή προτείνει ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης.
 
Όπως αναφέρει:
Πολλή συζήτηση εχει αναπτυχθεί για την διαφάνεια, τα φαινόμενα διαφθοράς και την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος,
που πέρα απο την ηθική διάσταση, οι επιπτώσεις τους δημιουργούν συνθήκες άνισης μεταχείρισης στους πιο αδύναμους, στέρηση δημοσίων εσόδων,
αλλα και συμπεριφορές αναπαραγωγής των φαινομένων αυτών .
 
Σύμφωνα με τον ίδιο: ''Η δε, αναπαραγωγή της συζήτησης αυτής, χωρίς αποτελέσματα οδηγεί στην απαξία των θεσμών και της πολιτικής, αλλα και της αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού καθεαυτού''.
 
''Ίσως, ομως κάποιοι αποφεύγουν να συγκρουστούν συντεταγμένα. Όταν λοιπόν οι συγκρούσεις ειναι αποσπασματικές οδηγούν σε αναποτελεσματικότητα αλλα και αναπαραγωγή των φαινομένων.Ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται με μόνιμα θύματα τους αδύναμους και τους πραγματικούς δημιουργούς σε όποια τους έκφραση. Τα φαινόμενα λοιπόν αυτα θέλουν συντεταγμένο χτύπημα και θεσμικά και περιπτωσιολογικά'' τονίζει ο κ. Καρχιμάκης.
 
Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει ότι ''Το χτύπημα και η αναμέτρηση με τα φαινόμενα αυτά πρέπει να λάβει χαρακτηριστικά εθνικής συστράτευσης με ενέργειες που θα οδηγούν και στον παραδειγματισμό και που συστηματικά θα αναχαιτίζει και θα αποτρέπει όλα τα φαινόμενα αδιαφάνειας κακοδιοίκησης κακοδιαχείρησης και παράνομου πλουτισμού ειδικά στο δημόσιο χώρο και όλες τις εκφράσεις του''.
 
Όπως τονίζει ο κ. Καρχιμάκης: 
Τα ερωτήματα λοιπόν που γεννώνται είναι αν οι έχοντες την πολιτική ευθύνη έχουν την βούληση να αναλαβουν πρωτοβουλίες που θα πείσουν τους πολίτες που δοκιμάζονται και όχι μόνο,οτι υπάρχουν δημόσια πρόσωπα που λειτουργούν απέναντι στο πελατειακό και το αδιαφανές περιβαλον που αναπαράγει το αίσθημα της αδικίας ,με συγκρουσιακή διάθεση χωρίς ισορροπίες και εκπτώσεις: Να δώσουν δηλαδή στους πολίτες την αίσθηση οτι η πολιτική μπορεί να πράττει αυτο που οι πολίτες θεωρούν ασυνήθιστο,μοχλευοντας το θετικό τους συναίσθημα ,οτι υπάρχει ελπίδα σε αυτο τον τόπο.
 
 
 
Για παράδειγμα, επισημαίνει, μπορούν οι ελεγκτικές αρχές της πολιτείας να διερευνήσουν τα πόθεν εσχες όλων όσων διετέλεσαν σε θέσεις ευθύνης σε όλο τον δημόσιο τομέα  (στενο και ευρύτερο ) απο το 2000 και μετά.
  • Σε προμήθειες 
  • Σε τελωνεία 
  • Σε εφορίες 
  • Σε δασικές υπηρεσίες .
  • Σε πολεοδομίες 
  • Σε δ/σεις εργασίας 
  • Σε δ/σεις εγκρίσεων και χορηγηςεων των αναπτυξιακών νόμων. 
  • Γενικά όπου υπήρξε διαχείριση και διοχέτευση χρήματος απο το κράτος προς τρίτους .
Καταλήγει ο κ. Καρχιμάκης: ''Θέλει αρετή και τόλμη,η απόδοση πραγματικής δικαιοσύνης . Θα αποτολμηθεί'':