Χαιρετισμό στην ανοιχτή εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020 που έλαβε χώρα στο Επιμελητήριο Άρτας απήθυνε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας την σημασία του νέου μοντέλου αξιοποίησης του ΕΣΠΑ και την μεταβολή της όλης φιλοσοδίας μέσα από την συνεργασία της κεντρικής εξουσίας. 

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη: 

Η σημερινή εκδήλωση είναι πολύ σημαντική για δύο λόγους:

  • Την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας μέσω της οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου αξιοποίησης του ΕΣΠΑ.
  • Την αλλαγή μίας ολόκληρης φιλοσοφίας μέσα από τη συνεργασία της κεντρικής εξουσίας, με την αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς.

Όπως υπογράμμισε: ''Εμείς δεν σχεδιάζουμε σε κλειστά γραφεία ερήμην των πολιτών. Δεν αποφασίζουμε για τη διαχείριση πολύτιμων πόρων ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό ακριβώς βρίσκεται σήμερα εδώ ο αρμόδιος υπουργός. Όχι απλά να παρουσιάσει το νέο αυτό μοντέλο αξιοποίησης του ΕΣΠΑ. Αλλά και για να τεθεί η βάση ενός ανοικτού και συνεχούς διαλόγου με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου''.

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, η ''κατάσταση που παρελήφθη ήταν απογοητευτική''.

''Στα πλαίσια ενός πελατειακού συστήματος εξουσίας, χάθηκαν και οι λιγοστές ευκαιρίες αξιοποίησης των αναπτυξιακών εργαλείων τα περασμένα χρόνια. Το ΕΣΠΑ κατάντησε σε μεγάλο βαθμό ένα ακόμη πεδίο εξυπηρέτησης συμφερόντων. Δεν αξιοποιήθηκε για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την ουσιαστική στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων της Ελλάδας. Σπαταλήθηκε σε δαιδαλώδεις και αδιαφανείς διαδικασίες. Σε ανθρώπους με πρόσβαση στην εξουσία και σε θνησιγενή εγχειρήματα. Χωρίς σοβαρό σχεδιασμό και αναπτυξιακή προοπτική'' τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

Όπως επισήμανε: 

Με την ανάληψη των καθηκόντων της πρώτης Αριστερής κυβέρνησης αλλάξαμε τη φιλοσοφία διαχείρισης του ΕΣΠΑ.

Τι πετύχαμε;

  • Να αυξήσουμε την κοινοτική συμμετοχή στο 100%, δηλαδή στο σύνολο της επένδυσης.
  • Να αυξήσουμε και την προκαταβολή, δίνοντας τεράστιες ανάσες σε αυτό το περιβάλλον οριακής ρευστότητας.
  • Να αντιμετωπίσουμε την κακοδιαχείριση των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιτυγχάνοντας την μεταφορά έργων και τη διασφάλιση πόρων όπου χρειαζόταν.

''Μετά από αυτό, όπως τόνισε, η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-13 απογειώθηκε. Η Ελλάδα ανέβηκε στην κορυφή των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι, πρώτοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-20''.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι ''από αυτό το σημείο λοιπόν ξεκινά το μεγάλο έργο για την παραγωγική και δίκαιη αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ. Την αποφασιστική αλλαγή της φιλοσοφίας. Τη διάθεσή του με βάση πραγματικά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Τα προγράμματα ΕΣΠΑ να αφήσουν το "αποτύπωμά" τους στον τόπο και ειδικά στην Ήπειρο με τις πολλές ιδιαιτερότητες και τις σοβαρές ανισότητες. Όπως το ανάγλυφο της Περιφέρειας, τα περιορισμένα όρια της παραγωγικής γης, το μικρό μέγεθος των κλήρων''.

Η κ. Γεροβασίλη κατέληξε:

Προχωράμε όμως και σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Ο αναπτυξιακός νόμος ολοκληρώνεται μέσα στο Μάρτιο. Έτσι μπαίνει η βάση για την εκκίνηση ενός νέου μοντέλου παραγωγικής οικονομίας. Απαλλαγμένο από παθογένειες του παρελθόντος. Με ίσες ευκαιρίες και ξεχωριστή μέριμνα για τον μικρομεσαίο παραγωγό και τις νέες μορφές κοινωνικής οικονομίας. Το νέο ΕΣΠΑ πρέπει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ουσιαστική προώθηση βιώσιμων συνεργατικών σχημάτων και κοινωνικά ωφέλιμων δράσεων και υποδομών.