Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός για να λάβει μέρος αύριο Σάββατο στην συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατικών ηγετών, την οποία διοργανώνει ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ενώ μέσα στην ημέρα θα συμμετάσχει σε άτυπη συνάντηση προσωπικοτήτων του αριστερού, ριζοσπαστικού και οικολογικού χώρου, με θέμα «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση του Σαββάτου θα είναι μια συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, η οποία θα διεξαχθεί μεταξύ 10.30 – 13.30 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Προσκεκλημένοι είναι οι πρόεδροι κυβερνήσεων και συμμετέχοντες σε κυβερνήσεις συνασπισμού που εντάσσονται στην ευρωομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, καθώς και ευρωπαίοι αξιωματούχοι της ίδιας ομάδας.

Δεν έχουν προσκληθεί αρχηγοί κομμάτων της ευρωομάδας, που δεν συμμετέχουν σε κυβερνήσεις.

Η συνάντηση θα έχει δύο θέματα:  

  • Η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη - με άξονα το προσφυγικό
  • Οικονομία και κοινωνία: Επενδύσεις, Μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τα κοινωνικά δικαιώματα.

Στην συνάντηση αναμένεται να τεθούν τα ερωτήματα του αναπροσανατολισμού του ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού χώρου σε πιο αριστερή κατεύθυνση, η σύγκλιση με την Αριστερά, καθώς και η συγκρότηση ενός προοδευτικού πολιτικού πόλου που θα αποτελέσει ουσιαστικό αντίβαρο στην άνοδο της ακροδεξιάς.

Στα πλαίσια της επιδίωξης αυτής, ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσκληθεί στην συνάντηση ως ο μοναδικός εκπρόσωπος της Αριστεράς σε κυβερνητικό επίπεδο στην Ευρώπη.

Στην συνάντηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρόκειται να τοποθετηθεί στο ζήτημα της λιτότητας, καθώς και στο ζητούμενο της οριοθέτησης των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην ακροδεξιά ρητορική στην Ευρώπη.

Προσέρχεται, δε, στην συνάντηση με πρόθεση να ενισχύσει με τις προοδευτικές κυβερνήσεις, δεσμούς, που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα πάνω στο ζήτημα της σύγκρουσης με την πολιτική της λιτότητας.