current views are: 7

11 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση14:13

Το Βερολίνο επιβεβαιώνει το μπλόκο στην επιστροφή προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία

Τα λεγόμενα του τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος χθες υπογράμμισε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά όσους θα φθάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ. 

Δημοσίευση 14:13’

Τα λεγόμενα του τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος χθες υπογράμμισε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά όσους θα φθάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ. 

Τα λεγόμενα του τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος χθες υπογράμμισε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά όσους θα φθάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ. Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος εξήρε τη στάση της Αθήνας στο προσφυγικό, αφήνοντας αιχμές από την άλλη για την Ουγγαρία.  

Σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ:

Δεν θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα των συζητήσεων. Υπάρχει μια πολύ περιεκτική τουρκική πρόταση, επί της οποίας συζητούνται τα διάφορα σημεία και αυτή θα ισχύει, λογικά, από τη στιγμή που θα υπάρχει ευρωπαϊκή και τουρκική απόφαση. 

Σε σχέση, δε, με το αν οι πρόσφυγες που θα βρίσκονται στην Ευρώπη θα μπορούν να ελπίζουν σε ειδική συμφωνία για την διαδικασία ασύλου, επισήμανε ότι «πρόθεση τουλάχιστον της τουρκικής πρότασης -της οποίας τα βασικά σημεία έχουμε χαιρετίσει- ήταν, η λύση να ισχύει από την στιγμή που θα έχει αποφασιστεί και για τους ανθρώπους οι οποίοι από τότε ξεκινούν παρανόμως από την Τουρκία με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά».

Γι’ αυτόν τον λόγο, προσέθεσε, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτέλεσε «μεγάλο θέμα» η στήριξη της Ελλάδας, «με στόχο να μπορεί να προσφερθεί σε αυτούς τους ανθρώπους ανθρώπινη στέγαση και παραμονή στην Ελλάδα». 

Εξάλλου, όπως σημείωσε, αυτό το ζήτημα θα απασχολήσει και το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε στην προθυμία της Ελλάδας για βοήθεια των προσφύγων στην Ειδομένη και επανέλαβε ότι η Γερμανία εργάζεται για βιώσιμη λύση στο ζήτημα:

Όπως τόνισε:

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη και – χάρη στην ευρωπαϊκή στήριξη – όλο και περισσότερο σε θέση να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Ειδομένη, και η στάση της δεν μπορεί κατά καμία έννοια να συγκριθεί με αυτήν της Ουγγαρίας το περασμένο καλοκαίρι.

Επανέλαβε, δε,  ότι «η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται για μια λύση βιώσιμη για ολόκληρη την Ευρώπη» και εκτίμησε ότι το τουρκικό σχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει αποφασιστικό βήμα προς μια καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική.

Για την στάση της Ουγγαρίας το περασμένο καλοκαίρι πρόσθεσε ότι ”δεν μπορούν να συγκριθούν Ειδομένη και Βουδαπέστη. Στην Βουδαπέστη το θέμα ήταν να αποτραπεί μια σοβαρή ανθρωπιστική έκτακτη κατάσταση, η οποία είχε δημιουργηθεί, διότι η Ουγγαρία δεν κατέβαλε προσπάθεια να βοηθήσει ανθρωπιστικά τους ανθρώπους, αλλά τους εμπόδιζε να συνεχίσουν το ταξίδι τους με τα εισιτήρια τρένου που ήδη είχαν αγοράσει. Σήμερα έχουμε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. 

Αντίθετα, όπως είπε, «η Ελλάδα είναι πρόθυμη και – χάρη στην ευρωπαϊκή στήριξη – όλο και περισσότερο σε θέση να βοηθήσει τους πρόσφυγες».

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «οι εικόνες που βλέπουμε από την Ειδομένη, με κακό καιρό και λασπωμένο έδαφος, δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο, ωστόσο η Ελλάδα είναι όλο και περισσότερο πρόθυμη και σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». 

Αναφέρθηκε δε σε καταλύματα που δημιούργησε η Ελλάδα, για τα οποία θα λάβει και ευρωπαϊκή στήριξη.

Ο κ. Ζάιμπερτ κατέληξε: 

Είναι για αυτό απαραίτητο «να φυλάξουμε πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα, να καταπολεμήσουμε τους διακινητές και να μειώσουμε τον αριθμό των παράνομων μεταναστών, τόσο ώστε να μπορούμε να μπούμε σε νόμιμη κατανομή. Υπάρχει τώρα ένα σχέδιο στο τραπέζι, το οποίο, αν εφαρμοστεί, θα μπορούσε να σημάνει το αποφασιστικό βήμα προς μια καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική.


σχετικα αρθρα