Συνολικό ποσό ύψους 700 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί σταδιακά σε τρεις δόσεις μέχρι το 2018, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ, προβλέπει το έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκαλέσει το προσφυγικό.

Όπως δήλωσε από την Αθήνα, σήμερα, ο επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, 300 εκατομμύρια θα δοθούν φέτος, 200 το 2017 και 200 το 2018.

Τα χρήματα αυτά, όπως διευκρίνισε, θα δοθούν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και υπηρεσίες των των Ηνωμένων Εθνών, σε συντονισμό με τις ελληνικές Αρχές. Όπως είπε «ο μηχανισμός αυτός θα παράσχει βοήθεια έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των δικών μας εταίρων ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως είναι οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών ή οργανώσεις όπως είναι ο Ερυθρός Σταυρός και άλλες μεγάλες ΜΚΟ, αλλά θα γίνεται πάντα σε συνεργασία και σε συντονισμό και με την ελληνική κυβέρνηση και με τις Αρχές».

Ακόμη σημείωσε ότι «ο μηχανισμός δεν αναφέρεται μόνο στην Ελλάδα, αναφέρεται σε όποιες χώρες θα έχουν τις ειδικές συνθήκες, που αυτήν τη στιγμή μόνο η Ελλάδα έχει» και εκτίμησε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχει πάρει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου το χρηματοδοτικό σκέλος.

«Θα έχουμε την Τρίτη και την έγκριση του Συμβουλίου και αναμένουμε τουλάχιστον το χρηματοδοτικό σκέλος του νέου μηχανισμού να είναι εγκεκριμένο και μέσα από τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση διευκρίνισε και πάλι ότι ακόμα δεν έχουν περάσει τα χρήματα στο δικό του χαρτοφυλάκιο, κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχουν ήδη διαθέσιμα τα 100 εκατ. τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εκταμιευθούν άμεσα προς την Ελλάδα. «Όχι, όπως έχω πει το χρηματοδοτικό σκέλος βρίσκεται σε εξέλιξη και τα λεφτά θα περάσουν στο δικό μου χαρτοφυλάκιο μετά την έγκριση από τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ξεκαθάρισε ο κ. Στυλιανίδης.

«Πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί ως ομάδα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυβερνητικές υπηρεσίες και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, με στόχο να παράσχουμε το συντομότερο δυνατό αυτήν την βοήθεια που χρειάζεται ο πρόσφυγας» υπογράμμισε. Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε: «Αυτή η μορφή παροχής βοήθειας είναι βασική θέση της ανθρωπιστικής κοινότητας παγκοσμίως, παρέχεται, είτε σε εμπόλεμες ζώνες ανά τον κόσμο, είτε σε ανθρωπιστικές κρίσεις, είτε μετά από φυσικές καταστροφές».

«Έχουμε ηθική υποχρέωση ως Ευρωπαίοι, με βάση την ιστορική ευθύνη μας, να παράσχουμε αυτήν τη βοήθεια στους πρόσφυγες που είναι σήμερα εντός ευρωπαϊκών συνόρων» επεσήμανε ο κ. Στυλιανίδης. «Θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δεν είναι μόνη αυτές τις δύσκολες ώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την Ελλάδα, ως σύνολο, εγώ ως επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως επίτροπος για τη Μετανάστευση, η κ. Τάισεν, η κ. Κρέτσου, όλοι ως ομάδα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την Ελλάδα» ανέφερε. Διευκρίνισε, δε, ότι αυτό είναι ένα ειδικό κονδύλι που αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια και ότι υπάρχουν κι άλλα κονδύλια μέσα από άλλα ευρωπαϊκά ταμεία που διαχειρίζονται άλλοι επίτροποι, που είναι έτοιμα για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτή, την κρίση.

Τέλος εξήρε την ανθρωπιά και αλληλεγγύη που έχουν δείξει οι Έλληνες στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι αμέτρητα και καθημερινά τα παραδείγματα ανθρωπιάς στα νησιά και όλες τις πόλεις της Ελλάδας» και πως «οι Έλληνες πολίτες, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, διατηρούν τον ανθρωπισμό τους».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον κ. Στυλιανίδη επεσήμανε πως «η πολιτεία, το ελληνικό κράτος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, έχει καταφέρει να αυξήσει τις δυνατότητες διαμονής και φιλοξενίας, χτίζουμε περίπου 10.000 θέσεις την εβδομάδα και αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το καταφέρει καμία ΜΚΟ, όσο σημαντική κι αν είναι η συνεισφορά της».

Γ.Σ.