Πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες οι φωνές που κάνουν λόγο για διπρόσωπη τακτική της Γερμανίας και προσωπικά της καγκελαρίου Μέρκελ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και το κλείσιμο των συνόρων.

Την ώρα που δημοσίως η γερμανίδα καγκελάριος κατακεραυνώνει χώρες που προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες και σφράγισμα των συνόρων τους, αδειάζοντας μέχρι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τόμας Ντε Μεζιέρ δηλώνει ανοιχτά την ικανοποίησή του για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών, καθώς πολύ μεγάλο ποσοστό των προσφύγων επιθυμεί να φτάσει στη Γερμανία.

«Ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στη Γερμανία είναι χαμηλός, εδώ και μερικό καιρό είναι το ένα δέκατο των αριθμών του περασμένου φθινοπώρου. Εργαζόμαστε ώστε αυτό να παραμείνει έτσι», δήλωσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο γερμανός ΥΠΕΣ.

Έτσι, μετά τη FAZ και το χθεσινό δημοσίευμα που υποστήριζε ότι «τελικά η Μέρκελ θα πάρει στο τέλος αυτό που ήθελε», αναφέροντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να μειώσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο, σειρά είχαν σήμερα πολιτικοί τόσο της Γερμανίας όσο και εκτός αυτής, καθώς και δημοσίευμα της γερμανικής «Neue Osnabruecker Zeitung».

Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που «βλέπουν» ότι το κλείσιμο της βαλκανικής οδού εξυπηρετεί την καγκελάριο, ειδικά ενόψει των εκλογών της Κυριακής σε τρία κρατίδια και καθώς η αμφισβητούμενη μεταναστευτική πολιτική της υπάρχει κίνδυνος να επιφέρει μια εκλογική ήττα για τη CDU.

Μιλούν για κυνισμό

Για κυνισμό και αμφισημία του Βερολίνου μιλούν ανοιχτά οι Πράσινοι στη Γερμανία αλλά και η καγκελαρία της Αυστρίας.

«Πρέπει αληθινά να το πούμε, είναι κυνισμός όταν χαίρεσαι επειδή υπάρχουν λιγότεροι πρόσφυγες» και ταυτόχρονα επικρίνεις το κλείσιμο της οδού των Βαλκανίων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λουίζ Άμτσμπεργκ εκπρόσωπος των Πρασίνων για την προσφυγική πολιτική.

Αυτή η «αντίφαση» υφίσταται εδώ και μήνες, λέει η Άμτσμπεργκ, καθώς το Βερολίνο περιορίζει λίγο-λίγο την πρόσβαση στο άσυλο για ορισμένες χώρες και στέλνει χιλιάδες μετανάστες στην Αυστρία.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσεράρ επισήμανε επίσης τη γερμανική αμφισημία. «Διαπιστώνουμε μια περίεργη αντίφαση ανάμεσα σ' αυτό που λέει η κυβέρνηση και σ' αυτό που συμβαίνει στα σύνορα. Το Βερολίνο λέει από τη μια πλευρά πως τα σύνορα παραμένουν ανοικτά για τους πρόσφυγες, αλλά από την άλλη εδώ και κάποιο καιρό υπάρχουν περιορισμοί για να περάσει κανείς τα γερμανικά σύνορα», δήλωσε μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt.

Ο Χορστ Ζέεχόφερ, ο επικεφαλής των βαυαρών συντηρητικών και πρώτος επικριτής της μεταναστευτικής πολιτικής της Μέρκελ, τελευταία χαμήλωσε ξαφνικά τον τόνο των επικρίσεών του: κατά δική του ομολογία, η Γερμανία είναι "αυτός που κυρίως ωφελείται" από τις ενέργειες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης που κλείνουν τις πόρτες τους στους μετανάστες.

«Μολονότι όλο αυτό πάει κόντρα στη βούληση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει ταχθεί κατά του κλεισίματος της οδού των Βαλκανίων (...) η Μέρκελ μπορεί να πάρει μια ανάσα. Η μείωση του αριθμού των προσφύγων ελαφραίνει το φορτίο της CDU πριν από τις περιφερειακές εκλογές», διαπιστώνει η περιφερειακή εφημερίδα Neue Osnabruecker Zeitung.

Στην Αυστρία, της οποίας η ανακοίνωση περί επιβολής ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων για το 2016 επέφερε το κλείσιμο των Βαλκανίων, διατυπώνονται επίσης ειρωνικά σχόλια περί γερμανικής διπροσωπίας.

«Αν κάποιος είναι υπέρ της υποδοχής προσφύγων, όπως η γειτονική μας Γερμανία, έχει τη δυνατότητα να πάει να τους αναλάβει απ' ευθείας από τα κέντρα υποδοχής. Όμως αυτό που δεν γίνεται είναι να λέει ο ένας (υπονοείται η καγκελάριος Μέρκελ) 'ας έρθουν' και ο (γερμανός) υπουργός Εσωτερικών να λέει 'η Αυστρία οφείλει να σταματήσει να τους αφήνει να περνούν», υπογράμμισε πρόσφατα ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

Εξάλλου ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος, εξέφρασε στην αρχή της εβδομάδας τη λύπη του για το γεγονός ότι οι χώρες των Βαλκανίων έκαναν εκ των πραγμάτων «τη βρώμικη δουλειά στη θέση της Γερμανίας».