Τα ανοιχτά θέματα σε φορολογικό και κόκκινα δάνεια παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε δηλώσεις του μετά τις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο των δανειστών όπου συζητήθηκαν τόσο τα κόκκινα δάνεια, όσο και η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θα καταθέσει αντιπρόταση για το φορολογικό, έπειτα από τις απαιτήσεις της τρόικας για μείωση του αφορολόγητου με παράλληλη αλλαγή του τρόπου επιβολής του.

«Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή, τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τις τρεις κατηγορίες δανείων που επιθυμούμε να παραμείνουν στις τράπεζες, την αναθεώρηση του νόμου Δένδια και το πρόβλημα των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν παράλληλα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, καθώς και το πώς θα βελτιωθεί ο νόμος για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, οι οποίες πάντως θα είναι συμβατές με την πράξη της Τραπέζης της Ελλάδος» είπε ο κ. Σταθάκης και συνέχισε:

Θέλει αποσαφήνιση και το φορολογικό καθεστώς, η διαγραφή οφειλών από τις τράπεζες, που σήμερα φορολογείται ως εισόδημα. Αυτό θέλει συμπλήρωση και ξεκαθάρισμα. Το ίδιο ισχύει και για την φορολόγηση των εταιρειών αυτών. Μέχρι την επόμενη συνάντηση, που θα γίνει την Τρίτη 15 Μαρτίου, θα έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα. Καθώς υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία.

«Σε αυτό το στάδιο θα λυθεί επίσης το θέμα των τριών κατηγοριών δανείων για τις οποίες επιθυμούμε εξαιρέσεις. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά δάνεια συζητάμε τα όρια που προτείναμε. Τέλος, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας» είπε.

Τα ανοιχτά θέματα σε κόκκινα δάνεια - φορολογικό

Μεταξύ των ζητημάτων που εξετάστηκαν στη σημερινή συνάντηση ήταν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νόμο που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο και καθορίζει το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το καθεστώς φορολόγησης των εταιρειών διαχείρισης, δηλαδή, αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες.

Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα να μην φορολογείται ως εισόδημα το ποσό του δανείου που διαγράφεται από την τράπεζα.Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο εξετάστηκε σήμερα είναι τι θα γίνει με τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν παράλληλες οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία εκτός από τις τράπεζες.

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα της απελευθέρωσης και των δανείων που έως τις 15 Απριλίου βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, δηλαδή των δανείων με υποθήκη πρώτη κατοικίας καθώς και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η σημερινή συνάντηση δεν μπήκε σε βάθος στο ζήτημα το οποίο θα ξανασυζητηθεί την Τρίτη.

Η κυβέρνηση θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση της Τρίτης με βάση τις προτάσεις της, που προβλέπουν διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των δανείων πρώτης κατοικίας για μία τριετία και τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια τα 500.000 ευρώ των επαγγελματιών με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.

«Αγκάθια» και στο φορολογικό – Καταθέτει αντιπρόταση η κυβέρνηση 

«Αγκάθια» παρουσιάζονται και στο φορολογικό. Κατά τη χθεσινή συνάντηση, το κουαρτέτο κατέθεσε πρόταση για μείωση θέλει μείωση του αφορολόγητου από το σημερινό όριο των 9.500 ευρώ. Η πρόταση των θεσμών ζητά επίσης διαφορετικό τρόπο επιβολής του αφορολόγητου, δηλαδή επί της ουσίας να είναι χαμηλότερο αλλά να το απολαμβάνουν όλοι οι φορολογούμενοι. Με το ισχύον μοντέλο το αφορολόγητο μειώνεται σταδιακά όσο αυξάνεται το εισόδημα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί ζητούν να υπάρξει μια παραλλαγή του παλαιότερου συστήματος με το σταθερό αφορολόγητο (παλαιότερα ήταν στις 12.000 ευρώ, στη συνέχεια υπήρξαν δύο μειώσεις που το προσδιόρισαν στις 5.000 ευρώ και στο τέλος αντικαταστάθηκε από τη σημερινή έκπτωση φόρου).

Σε δηλώσεις του μετά τη βραδινή συνάντηση του με τους Θεσμούς, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε την πρόταση των δανειστών, αναφέροντας ότι αύριο η κυβέρνηση θα καταθέσει αντιπρόταση.

Ως προς το θέμα της ανεξαρτητοποίησης της φορολογικής διοίκησης, που αποτέλεσε το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων κατά την τελευταία συνάντηση ο κ. Τσακαλώτος  δήλωσε ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχουν πλέον ανοιχτά ζητήματα με τους πιστωτές.

Στην συγκεκριμένη συνάντηση μετείχε και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Αύριο, θα υπάρξει στις 10:30 συνάντηση με τους Θεσμούς για τη διοικητική μεταρρύθμιση και το ασφαλιστικό (11.30).

Στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς με αντικείμενο το δημοσιονομικό πλαίσιο.