Ολομέτωπη επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς του τόσο στο προσφυγικό όσο και για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», τονίζοντας πως «όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για τον τόπο».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε εκ νέου την πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας πως «ήταν από την αρχή λάθος» και ότι «υποτίμησε το πρόβλημα» καθώς  «δεν έκανε καμία διάκριση μεταξύ προσφύγων και παράτυπων μεταναστών».

Ακόμη επανέλαβε ότι δεν τήρησε τα όσα συνυπέγραψαν στο κοινό ανακοινωθέν μετά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών της περασμένης εβδομάδας για το προσφυγικό, σχολιάζοντας πως «παρότι θέσαμε τον πήχη πολύ χαμηλά, ο κ. Τσίπρας πέρασε από κάτω». Πέταξε όμως και άλλο ένα καρφί κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι  «δεν είμαι σίγουρος ούτε αν ο κ. Τσίπρας ήξερε τι υπέγραφε στις Βρυξέλλες ή τα πληροφορήθηκε από το twitter του κ. Τουσκ».

Ειδικά για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και σε ερώτηση αν τον προβληματίζει η στρατηγική της κυβέρνησης σχολίασε ότι δεν έχει στρατηγική ο κ. Τσίπρας και πως αυτό είναι που τον προβληματίζει περισσότερο. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη το να χαρακτηρίζει «δελεαστικά» ο πρωθυπουργός τα όσα είπε ο τούρκος πρωθυπουργός φανερώνουν «ανεπάρκεια, ανικανότητα, για να μην πω τίποτα χειρότερο». Ταυτόχρονα δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η Άγκυρα να εγείρει και άλλες διεκδικήσεις, σχολιάζοντας ότι «συνήθως, οι χώρες εγείρουν διεκδικήσεις όταν είναι ισχυρές και διαθέτουν δυνατά διαπραγματευτικά «χαρτιά». Ταυτόχρονα, εμείς είμαστε αδύναμοι και δίχως πολλούς φίλους και συμμάχους, αφού καταφέραμε να απομονωθούμε όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και στην Ευρώπη. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διεθνούς αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα, της έλλειψης στρατηγικής και της έλλειψης συνεπούς Εξωτερικής Πολιτικής». 

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη ότι το κόμμα του «επέλεξε να κάνει τα πάντα για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής  στο προσφυγικό» και πως «είναι απαράδεκτο  το ότι, σε τόσο κρίσιμες περιστάσεις, ο κ. Τσίπρας επιλέγει να επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία», επισημαίνοντας ότι «μπροστά στα εθνικά ζητήματα η μικροπολιτική δεν έχει θέση».

Κληθείς να σχολιάσει το ότι η κυβέρνηση έθεσε το δίλλημα ανθρωπισμός ή ακροδεξιά απάντησε ότι «μόνο θυμηδία προκαλεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μας χαρακτηρίζει «άκρο»» και πως «αυτό που σίγουρα δεν είναι ανθρωπισμός, είναι ο καταυλισμός της Ειδομένης και η διαχείριση των προσφύγων από το ελληνικό κράτος».

«Στη λάσπη της Ειδομένης», υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «βούλιαξε ο ψεύτικος ανθρωπισμός του κ. Τσίπρα». «Τέτοιος ανθρωπισμός να μας λείπει» είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι «δεν έχει σχέση με την αξιοπρέπεια και την πηγαία αλληλεγγύη του ελληνικού λαού». 

Να σταματήσει το θέατρο της διαπραγμάτευσης

Σε ό,τι αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης και ενώ βρίσκονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών ο Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα «να μιλήσει με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό, να αναλάβει τις ευθύνες του, να μη λαϊκίζει, να μην δίνει ψεύτικες υποσχέσεις».  

«Τον προειδοποιώ: να σταματήσει το θέατρο διαπραγμάτευσης, να ακούσει τις προτάσεις μας και να μην ξαναπαίξει την Ελλάδα στα ζάρια», τόνισε στη συνέχεια ενώ τόνισε πως «θα ήταν ατελέσφορη και επικίνδυνη» η διασύνδεση του προσφυγικού με το οικονομικό πρόγραμμα.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την πρόσφατη έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, διερωτήθηκε «αν μπορεί η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να αφήσει κατά μέρους τις ιδεοληψίες, την κομματική ιδιοτέλεια, την αναβλητικότητα, την ανευθυνότητα, το λαϊκισμό και το ψεύδος και να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου», για να προσθέσει: «Δεν το βλέπω». 

Θα λογοδοτήσουν όταν γίνουμε κυβέρνηση

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει την απόφασή του, μόλις η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές, να συστήσει εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή, που θα διερευνήσει τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015. «Το οφείλουμε σ’ ένα λαό, που εξαπατήθηκε και πληρώνει βαρύ τίμημα στη ζωή του από την ανικανότητα και την  αναξιοπιστία του κ. Τσίπρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, είπε ότι αποτελεί «κοινή αντίληψη ότι και σήμερα να καλούμασταν να αναλαμβάναμε την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου, θα ήμασταν  αποτελεσματικότερη κυβέρνηση σε σχέση με αυτή του κ. Τσίπρα».  

Ερωτηθείς για τα ζητήματα της Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αναπτύξει  ένα πολύ επικίνδυνο καρκίνωμα, που διαχέεται επιθετικά στις λειτουργίες του κράτους, των ανεξάρτητων θεσμών, της Δικαιοσύνης. Δεν θα τους επιτρέψουμε αυτή την εκτροπή. Να το γνωρίζουν καλά. Τονίζω επίσης, για το πολύ σοβαρό θέμα που προέκυψε με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ότι η αλήθεια θα λάμψει και η ευθύνη θα πληρωθεί».

«Η πιο ανίκανη κυβέρνηση στην ιστορία»

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε απόψε και στη Λαμία, ασκώντας σφοδρότατη κριτική στην κυβέρνηση και τη χαρακτήρισε την «πιο ανίκανη, την πιο ιδεοληπτική, την πιο λαϊκίστικη, την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε η δημοκρατική Ελλάδα από την απελευθέρωση και μετά».

Στρέφοντας τα βέλη του προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «είπε στους πολίτες τα περισσότερα ψέματα που έχουν ειπωθεί ποτέ από πρωθυπουργό», και πως «υποσχέθηκε τέλος στη λιτότητα και την χειροτερεύει δραματικά». Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων «έφερε το 3ο και χειρότερο μνημόνιο», μίλησε για «χτύπημα της διαπλοκής και την παράγει σε πολλαπλάσιο βαθμό», για μείωση της φορολογίας και «την αυξάνει στον απόλυτο βαθμό» και στήριξη της μεσαίας τάξης και «την δολοφονεί οικονομικά με επιστέγασμα το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου».

«Ο Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός που διχάζει τους Έλληνες με ψεύτικα και τεχνητά διλήμματα που μοιράζει απλόχερα μόνο τα ψέματά του», είπε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ και τον κατηγόρησε ότι τον τελευταίο καιρό παριστάνει τον αγωνιστή ενάντια στην διαφθορά και την διαπλοκή. «Είναι το φθηνό καταφύγιό του από την τραγική αποτυχία του στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων της χώρας», σχολίασε και υπογράμμισε ότι «κάθε μέρα που περνά εμπεδώνεται η πεποίθηση μου ότι όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο για τη χώρα».