«Η πορεία θα είναι ανοδική. Εγώ θα τραβήξω τη ΝΔ προς τα πάνω. Τον τόνο τον δίνω εγώ». Με τη φράση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει το στίγμα του για την επόμενη περίοδο, καθώς κεντρικό του επιχείρημα είναι ότι η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι απείρως καλύτερη από αυτήν που ήταν πριν από τρεις μήνες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δίνει μεγάλη σημασία στη «μεγάλη εικόνα», όπως τονίζει στο Βήμα της Κυριακής, και αδιαφορεί για τις επιμέρους ενστάσεις που ενίοτε καταγράφονται σε τμήμα της ΚΟ για διάφορα θέματα, από το ύφος ως τον αντιπολιτευτικό λόγο της νέας ηγεσίας.

«Εγώ είμαι πρόεδρος, εγώ αποφασίζω»

Υπό τη σκιά διαφόρων συζητήσεων πίσω από τις κουρτίνες της «γαλάζιας» εξουσίας για τη δράση και τις επιδιώξεις καραμανλικών και σαμαρικών, αλλά και τις συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις για χτυπήματα διαφόρων ετερόκλητων κέντρων, ο ίδιος είπε προ ημερών δημοσίως: «Εχω καλές σχέσεις με όλους. Εγώ είμαι πρόεδρος. Εγώ αποφασίζω. Είναι χρέος μου να συνθέσω διαφορετικές απόψεις».

Η φράση αυτή είχε πολλούς αποδέκτες, σε μια χρονική στιγμή που ο Κώστας Καραμανλής παραμένει αποστασιοποιημένος, ο Αντώνης Σαμαράς δίνει τη μάχη του για να εδραιωθεί η άποψη της πολιτικής του δικαίωσης, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάθεται αδρανοποιημένος!

Για τον πρόεδρο της ΝΔ υπάρχει διάσταση τμήματος του κόμματος που κινείται στον μικρόκοσμό του και της κοινωνίας, η οποία και κρίνει θετικά, όπως προκύπτει και από τις μετρήσεις και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τον κ. Μητσοτάκη που υπερτερεί πλέον σημαντικά του Αλέξη Τσίπρα.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πλέον ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και πλέον υπάρχει σκλήρυνση του αντιπολιτευτικού λόγου της ΝΔ σε όλα τα πεδία με επίκεντρο της αντιπολιτευτικής στρατηγικής τον κ. Τσίπρα, σε μια προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσής του.

Στο επιτελείο του κυριαρχεί η εκτίμηση ότι ο Πρωθυπουργός έχει περάσει σε θέση άμυνας και είναι αρκετά ευάλωτος. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, οι παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη το επόμενο διάστημα θα έχουν στο επίκεντρο τον Πρωθυπουργό, τον οποίο πλέον, όπως λέει στους συνομιλητές του σε όλους τους τόνους, δεν εμπιστεύεται.

«Δεν του έχω καμία εμπιστοσύνη. Μέρα με τη μέρα χάνει σε επίπεδο αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης» λέει ο κ. Μητσοτάκης και υποστηρίζει ότι πείθεται όλο και περισσότερο πως ο κ. Τσίπρας κάνει μεγάλη ζημιά στον τόπο. Αναφέρεται ιδιαίτερα στις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, όπου η ΝΔ του έδωσε μίνιμουμ συναίνεση, αλλά ο Πρωθυπουργός έφθασε στο σημείο, κατά τον ίδιο, να μαθαίνει τα νέα για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου από το twitter. «Εχει καταλάβει ο κ. Τσίπρας τι έχει συνυπογράψει στις Βρυξέλλες;» διερωτάται.

Η πίεση που ασκεί η ΝΔ στον κ. Τσίπρα τον αναγκάζει, όπως εκτιμούν στη Συγγρού, να πολώνει το κλίμα με στόχο να συσπειρώσει την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτιμούν ότι θεωρεί πως μια τέτοια κίνηση τον εξυπηρετεί. «Εχει ραγδαία φθορά και δεν έχει άλλη επιλογή από τη σύγκρουση και την πόλωση» λένε και αναμένουν ότι και η επικείμενη αναμέτρηση στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τη δικαιοσύνη θα εξελιχθεί σε μετωπική σύγκρουση. «Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι να γυρίσουμε στον κίτρινο αυριανισμό της δεκαετίας του 1980» αναφέρει.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, όπου επικρατεί η φράση «ο Τσίπρας πετάει την μπάλα στην εξέδρα», προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα σε αυτή τη συζήτηση, αλλά διαμηνύουν ότι άλλο η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση και άλλο η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η ΝΔ έχει ζητήσει να συγκληθεί η Επιτροπή και εμφανίζονται ανοικτοί σε όλα τα σενάρια, ακόμη και να ζητήσουν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Σε πρώτη φάση τους ενδιαφέρει η διερεύνηση της υπόθεσης και αν χρειαστεί, λένε, η επιτροπή μπορεί να μετατραπεί σε εξεταστική, ενώ αφήνουν ανοικτό να ζητήσουν να γίνει διερεύνηση και για την υπόθεση της επιβολής των capital controls (έλεγχος κεφαλαίων), ειδικά μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου που ενισχύουν παλαιότερες δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη.

Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθεί πολύ στενά τι γίνεται στον χώρο της Δικαιοσύνης. Ο κ. Μητσοτάκης την περασμένη Τρίτη στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega κάλεσε δικαστές και εισαγγελείς να κάνουν τη δουλειά τους, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στη Δικαιοσύνη ότι υπάρχει ένα κόμμα εξουσίας που θα ελέγχει τι γίνεται και ότι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς.

«Είμαστε πανέτοιμοι για όλα»

Η ΝΔ προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για εκλογές, αν και στη Συγγρού δεν θεωρούν ότι θα προσφύγει σε αυτές ο κ. Τσίπρας. «Εμείς έχουμε την πορεία μας και εργαζόμαστε σε φουλ ρυθμούς. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι 100%» λένε στενοί του συνεργάτες. Η εκτίμηση στο κεντρικό επιτελείο της ΝΔ είναι ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να κλείσει την αξιολόγηση με τους εκπρόσωπους των πιστωτών, αλλά αυτό θα γίνει με θυσίες και κόπους. Σε αυτό το κλίμα και εν όψει και του συνεδρίου του κόμματος το τριήμερο 22-24 Απριλίου ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε και τις περιοδείες στην επαρχία με πρώτο σταθμό χθες τη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα και με ομιλία στη Λαμία. Στον προγραμματισμό του υπάρχουν ομιλίες στην περιφέρεια, ενώ ήδη προχωρούν οι διαδικασίες για το συνέδριο, όπου θα προσπαθήσει να επικυρώσει και την πολιτική του κυριαρχία, ελέγχοντας μεγάλο τμήμα των κομματικών οργάνων.