Οι συναντήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με τους οικονομικούς υπουργούς της κυβέρνησης συνεχίζονται και σε κάθε μια από αυτές, το κουαρτέτο ανοίγει και ένα διαφορετικό χαρτί, ζητώντας σταθερά, τον… ουρανό με τ΄ άστρα! Κάθε συνάντηση που ολοκληρώνεται, οδηγεί πιο κοντά στην άποψη ότι ο δρόμος της αξιολόγησης είναι ακανθώδης και ανηφορικός. 

Χθες διαπιστώθηκε ότι υπάρχει χάσμα και στο θέμα των κόκκινων δανείων, ιδιαίτερα στις «ευαίσθητες» κατηγορίες που η κυβέρνηση  για κοινωνικούς λόγους προτείνει να εξαιρεθούν από τη δυνατότητα πώλησης σε ξένα funds. Οι δανειστές εμμένουν στη θέση το ζήτημα να αντιμετωπιστεί πάραυτα, με τους κανόνες της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς. 

Τις πρώτες ημέρες των επαφών, οι δανειστές έδειξαν τις προθέσεις τους, με τις διαφωνίες που κατέγραψαν για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Στο ασφαλιστικό, ζήτησαν μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, περικοπές και στις κύριες, μείωση των συντελεστών αναπλήρωσης και μείωση της εθνικής σύνταξης. Για το φορολογικό, έριξαν… βόμβα με την απαίτηση το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ να μειωθεί στις 7- 8.000, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιβαρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, που εκτός των άλλων αποτελούν και την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν το αφορολόγητο πέσει στις 7.000 ευρώ, φόρο δεν θα πληρώσουν μόνον όσοι έχουν εισόδημα 580 ευρώ το μήνα! 

Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή στους εμπλεκόμενους υπουργούς να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση, γιατί περιμένει να ανοίξει ο διάλογος για τη διευθέτηση του χρέους.

Το ζήτημα που προκύπτει τώρα είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαχειριστεί πολιτικά τις υποχωρήσεις που θα αναγκαστεί να κάνει προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση. Υπάρχουν θέματα για τα οποία υπάρχει η δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού, όπως ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, ενώ ήδη ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος έχει κατεβάσει τον πήχη προστασίας στις συντάξεις ως 1.300 ευρώ. 

Υπάρχουν φυσικά και τα φορολογικά. Η καταβολή φόρου από εργαζόμενους των 580 ευρώ, πόρρω απέχει από τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμεί να επιβαρυνθούν τα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 30.000, δηλαδή τις 2.500 το μήνα. 

Η δυσκολία πολιτικής διαχείρισης των απαιτήσεων των δανειστών, αναγκαστικά θα οδηγήσει σε μάκρος τη διαπραγμάτευση με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν κάποια κέρδη ή έστω ο χρόνος για να εκπονηθεί κάποιος επικοινωνιακός σχεδιασμός. Όταν όμως ο χρόνος σώνεται, πολλές αποφάσεις λαμβάνονται με το μαχαίρι στο λαιμό. Με ότι και αν σημαίνει αυτό…