current views are: 6

12 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση11:46

Spiegel: Η Γερμανία διατάζει – Σκάφη της Frontex έχουν εντολή να παραδίδουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Αποκαλύψεις από το περιοδικό Spiegel για τη Frontex και τη δράση της στο Αιγαίο, αναφορικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. 

Δημοσίευση 11:46’

Αποκαλύψεις από το περιοδικό Spiegel για τη Frontex και τη δράση της στο Αιγαίο, αναφορικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. 

Αποκαλύψεις από το περιοδικό Spiegel για τη Frontex και τη δράση της στο Αιγαίο, αναφορικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, δόθηκε εντολή από μέλη της γερμανικής κυβέρνησης σε δύο σκάφη της Frontex να παραδίδουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία!

Το Spiegel αναφέρει πως τα δύο γερμανικά σκάφη που μετέχουν στη δύναμη της Frontex έχουν εντολή να παραδίδουν στις ελληνικές αρχές, στην ηπειρωτική χώρα, τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους εντοπίζουν στη θάλασσα. Η εντολή για την οποία γίνεται λόγος, εστάλη στα σκάφη “Uckermark” και “Börde”, τα οποία πήγαν στη Σάμο τον Μάρτιο για την ενίσχυση της προσπάθειας της ελληνικής ακτοφυλακής να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο των προσφυγικών ροών.

Η εντολή δόθηκε ύστερα από τις “νομικές ανησυχίες” μελών της γερμανικής κυβέρνησης, σημειώνοντας μάλιστα ότι το ζήτημα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο έντονης συζήτησης, σε επιχειρησιακό επίπεδο, στο Βερολίνο. Μάλιστα, η Καγκελαρία πρόσφατα υπέβαλε έκθεση που συμπέραινε ότι η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία ήταν νομικά βιώσιμη.

Όμως, ειδικοί εξέφρασαν ενστάσεις για ένα τέτοιο πλάνο, τονίζοντας ότι η αποστολή προσφύγων από την Ελλάδα- ή ακόμη και τα ελληνικά χωρικά ύδατα- πίσω στην Τουρκία, θα θεωρούνταν παράνομο, γιατί μπορεί να στερήσει από τους μετανάστες το δικαίωμα σωστών διαδικασιών ασύλου. 


σχετικα αρθρα