Οι παράλληλες κρίσεις, προσφυγική και οικονομική, στο σταυροδρόμι των οποίων βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη, «αναδεικνύουν με έναν έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Παρίσι, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση εργασίας, υπό τον Φρανσουά Ολάντ, των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών, στην οποία είχε προσκληθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός από τον Γάλλο Πρόεδρο.

Σημείωσε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να αναδείξουν τόσο την ανάγκη να επιστρέψουμε στις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης όσο και να υψώσουμε ένα τείχος σε πολιτικές οικονομικές που στρώνουν το έδαφος στην ακροδεξιά, αλλά και ένα τείχος και στην ίδια την ακροδεξιά που σήμερα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης.

Υπογράμμισε πως «είναι αποδεδειγμένο από την ίδια τη ζωή ότι ο καταλύτης του ευρωσκεπτικισμού δεν είναι όλοι όσοι θέλουν πολιτικές ενάντια στη λιτότητα και υπέρ της κοινωνικής συνοχής, ο καταλύτης του ευρωσκεπτικισμού είναι ο νεοφιλελευθερισμός και βεβαίως η ακροδεξιά».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα επειδή βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των κρίσεων έχει ως φυσικούς συμμάχους τις προοδευτικές δυνάμεις και τις προοδευτικές κυβερνήσεις, συνεπώς μόνο κέρδη μπορούμε να έχουμε από τη δυνατότητα να χαράξουμε μαζί ένα σχέδιο, μέσα από ένα κοινό μέτωπο ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών απειλών σήμερα στην Ευρώπη».

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού:

«Η εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα αφορά τόσο το μέλλον της ίδιας της Ευρώπη όσο και το μέλλον των προοδευτικών δυνάμεων. Για αυτό και η πρόκληση να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις δυο παράλληλες κρίσεις στην Ελλάδα, την οικονομική και την προσφυγική, δε θα αποτελεί επιτυχία μόνο για την Ελλάδα, αλλά επιτυχία της Ευρώπης, την οποία θα πιστωθούν κατά κύριο λόγο οι προοδευτικές δυνάμεις.

Η Ευρώπη είναι σήμερα στις συμπληγάδες της λιτότητας και της προσφυγικής κρίσης. Η λιτότητα διαμόρφωσε το γόνιμο έδαφος για την Ακροδεξιά. Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας. Χρειαζόμαστε κοινό προοδευτικό μέτωπο για να διεκδικήσουμε την αλλαγή αυτή. Πρέπει να σπάσουμε την ηγεμονία των ακροδεξιών ιδεών στην προσφυγική κρίση. Αυτό είναι το πρόβλημα με το προσφυγικό.

Η επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από Τουρκία, αν και δύσκολη, πρέπει να εφαρμοστεί. Είναι παράλογο να πιστεύει κάποιος ότι ο πρόσφυγας που έχει διακινδυνεύσει τη ζωή του στις βόμβες και στο Αιγαίο, με το κλείσιμο των συνόρων δεν θα βρει τρόπους να περνάει στην Ευρώπη.

Σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα:

Κάποιοι επιμένουν να ζητάνε από την Ελλάδα εν όψει της πρώτης αξιολόγησης, περισσότερα από όσα προβλέπει η Συμφωνία. Ξεκαθαρίζω ότι η Ελλάδα δε θα κάνει τίποτα λιγότερο αλλά και τίποτα περισσότερο από όσα προβλέπει η Συμφωνία του Ιούλη.

Το χειρότερο για την Ευρώπη είναι να συνεχιστεί η ανοχή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Είναι απαραίτητο οι προοδευτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, σε ένα Σύμφωνο αλληλεγγύης με στόχο την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την αναδιανομή μέσα στα πλαίσια ισορροπημένων προϋπολογισμών, προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων. Η κοινωνική Ευρώπη δεν είναι διεκδίκηση, είναι ανάγκη. 

Χρειαζόμαστε κοινά δημοσιονομικά εργαλεία αλλά και κοινούς φορολογικούς κανόνες. Τραπεζική ένωση αλλά και πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, γιατί διαφορετικά θα συνεχίζεται η μεταφορά καταθέσεων από τις τράπεζες του Νότου, σε αυτές του Βορρά.

Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς πόρους, άρα και ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό. Ένα έκτακτο επενδυτικό πακέτο ιδίως για τις χώρες του Νότου, που έχουν ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας, - καθώς δε γίνεται να υπάρχουν ίδια κριτήρια δημοσιονομικής σταθερότητας, στα οποία μάλιστα  να μη λαμβάνονται υπόψιν κοινωνικοί δείκτες, όπως αυτός της υψηλής ανεργίας».