Προεκλογική ρητορική χρησιμοποιεί πλέον απέναντι στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την δραματική τροπή που έχει πάρει η προσφυγική κρίση και το χάος που επικρατεί στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, όπου οι κόκκινες γραμμές καταρρίπτονται η μία μετά την άλλη. Προεκλογικό άρωμα είχε και η ομιλία που έκανε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος της ΝΔ στο Εργατικό Κέντρο της Λαμίας, στην πρώτη μεγάλη περιοδεία του από την εκλογή του στην ηγεσία.

«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το ταχύτερο δυνατό», είναι το κεντρικό μήνυμα που στέλνουν ο πρόεδρος και τα στελέχη της ΝΔ τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «η ΝΔ είναι έτοιμη να δώσει τον τελικό αγώνα για να απαλλάξει τη χώρα από τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε η Ελλάδα». Μάλιστα κλείνοντας την ομιλία του στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδας τόνισε πως το κόμμα του θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές «ενώνοντας και όχι διχάζοντας» και εκτίμησε ότι «δεν θα αργήσει η ώρα που θα κληθεί η ΝΔ να αναλάβει τις τύχες του τόπου».

Η αλλαγή στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη που συνοδεύτηκε από τη σκλήρυνση της στάσης προς τον Αλέξη Τσίπρα και το Μέγαρο Μαξίμου, επιβλήθηκε επί της ουσίας από τη ροή των γεγονότων που έχει πυκνώσει το τελευταίο διάστημα. Άλλωστε συμπυκνωμένος είναι και ο χρόνος για το σημερινό πρόεδρο της ΝΔ, καθώς ο προκάτοχός του, Αντώνης Σαμαράς είχε τρία χρόνια στη διάθεσή του από όταν εκλέχθηκε στην ηγεσία μέχρι που ανέλαβε την πρωθυπουργία για να προετοιμαστεί και επίσης τρία, ο Κώστας Καραμανλής μέχρι την πρώτη εκλογική μάχη του το 2000.

Όπως εξηγούσε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη στο newpost.gr όταν ρωτήθηκε σχετικά, η τακτική της πίεσης προς την κυβέρνηση προκειμένου να αποχωρήσει άμεσα, «είναι αποτέλεσμα της αντίληψης των πραγμάτων από τον ελληνικό λαό που έρχεται να εκφράσει ο πρόεδρος του κόμματος». «Στους πολίτες είδα φόβο και οργή. Φόβο για την κυβέρνηση και οργή γιατί ο κ. Τσίπρας τους είπε τα περισσότερα ψέματα που έχουν ειπωθεί ποτέ από Πρωθυπουργό», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης μετά την πρόσφατη περιοδεία του σε Βοιωτία και Φθιώτιδα.

Στο πλαίσιο αυτό, στην εβδομάδα που έρχεται ο πρόεδρος της ΝΔ θα κινηθεί σε δύο επίπεδα. Το πρώτο θα αφορά την προσωποποίηση της ευθύνης για τη σημερινή τραγική κατάσταση στη χώρα στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα και το δεύτερο και πιο σημαντικό για τον κ. Μητσοτάκη, την ανάληψη πρωτοβουλιών (κυρίως στο προσφυγικό και στα θέματα διαφθοράς), ώστε να εδραιωθεί η άποψη στους πολίτες ότι η ΝΔ αποτελεί την εναλλακτική πολιτική δύναμη που μπορεί και πρέπει να αναλάβει τις τύχες της χώρας.